Рецепта за Карахи с агнешко или овнешко месо (Kарахи Gosht)

Shop directly from the photo
Рецепта за Карахи с агнешко или овнешко месо (Kарахи Gosht)

Карахи е едно от най-емблематичните пакистански ястия, което често се сервира в ресторанти и по специални поводи. Това традиционно ястие се отличава с богат вкус, приготвен основно с домати, джинджифил и чесън, без добавяне на лук или кисело мляко.


Необходими продукти

Необходими продукти за карахи

Основни съставки:

  • ½ чаша (125 мл) олио или гхи

  • 500 г агнешко или овнешко месо с кост

  • 5 (600 г) домата, нарязани на ситно

  • 1 глава чесън, накълцан

  • 1 парче джинджифил (размер на палец), накълцано

Подправки:

  • 2 ч.л. сол (или на вкус)

  • 2 ч.л. червен пипер (паприка или кашмирски лют пипер)

  • 1.5 ч.л. черен пипер

  • 1 ч.л. люспи от люта чушка

  • 0.5 ч.л. кимион на прах

  • 0.5 ч.л. кориандър на прах

  • 1 ч.л. семена от нигела (по желание)

  • 2-4 зелени люти чушки, разрязани на половина (по желание)

  • 0.5 връзка кориандър, нарязан

  • Джинджифил, нарязан на тънки лентички (за гарниране)


Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Запържване на месото

  1. Загрейте олиото/гхи в дълбок тиган, уок или карахи на висока температура.

  2. Добавете месото и запържете, като разбърквате постоянно, докато промени цвета си.

Запържване на месото

Стъпка 2: Добавяне на чесън, джинджифил и подправки

  1. Добавете накълцания чесън и джинджифил и запържете за 1-2 минути, докато изчезне суровата миризма.
  2. Включете всички подправки и налейте вода:

    • За агнешко: 250-375 мл вода

    • За овнешко: 625-750 мл вода

  3. Оставете да заври, след което намалете температурата, похлупете и оставете да къкри:

    • Агнешко: 1 час

    • Овнешко: 2-2.5 часа

  4. Проверявайте периодично и доливайте вода при нужда.

Процес на готвене на карахито

Стъпка 3: Добавяне на доматите

  1. Когато месото е почти готово и водата почти е изпарена, увеличете температурата и добавете доматите.

  2. Гответе на висока температура, като разбърквате често, докато сосът се сгъсти и стане лъскав.

 

Добавяне на карахито докато се готви

Стъпка 4: Финални щрихи

  1. Когато сосът стане гъст и маслото започне да се отделя, добавете половината кориандър и зелените люти чушки.

  2. Намалете температурата и оставете да къкри 5 минути без капак.

Добавяне на чесъна, кориандъра и джинджифила и похлупване с капак

Стъпка 5: Поднасяне

  1. Гарнирайте с останалия кориандър и лентички джинджифил.

  2. Сервирайте горещо с пресен наан или салата.


Съвети за готвене:

  • Ако използвате тенджера под налягане (Instant Pot):

    • След запържването добавете подправките и минималното количество вода.

    • Гответе под налягане: 10 минути за агнешко, 20 минути за овнешко.

    • Освободете налягането бързо и изсушете излишната вода с "Sauté" режим.

  • Как да направите рецептата с говеждо месо?

    • Удължете времето за варене с 45 минути и добавете допълнително ½-¾ чаша вода.

  • Как да адаптирате рецептата за месо без кост?

    • Намалете времето за готвене с 30 минути и добавете ½ чаша по-малко вода.


С какво да сервирате карахи?

  • Най-добре се съчетава с наан и свежа салата.

  • Подходящо е да се комбинира със супи като дал тадка.

  • Може да се сервира с йогурт-дресинг като риайта за балансиране на вкуса.

  • За по-богат обяд може да се добави към кабули пилаф и кисело мляко.


Тази рецепта ще ви донесе истински автентичен вкус на пакистанската кухня. Опитайте я и споделете вашите впечатления! 😊

 

700г Овнешко месо Bioangus в буркани

23.99 лв
Количество
 
23.99 лв
 

Details for овнешкото месо в буркани

100% Домашно овнешко месо100% Здравословно без консервантиСол, черен пипер и дафинов листДоставка в спец. кутии за хранаЗа фурна и тиган
View product details

More recipes for beef in the oven, grill, pan