Рецепта за Шриланкийско къри с овнешко

Shop directly from the photo
Шриланкийско къри с овнешко

Шриланкийско къри с агнешко или овнешко

Това къри носи ароматите на Индия и Шри Ланка, като можете да адаптирате подправките, за да го направите в южноиндийски или северноиндийски стил. Тази рецепта е изключително гъвкава и може да се приготви с всякакво червено месо. Вкусът се развива на всеки етап от готвенето, което прави ястието автентично и незабравимо.

Шриланкийското къри сервериано в чиния

Необходими продукти:

За мариноване на месото:

  • 1 кг агнешко или овнешко (може и козе, телешко)

  • 5 скилидки чесън

  • 5 см парче джинджифил

  • 1 ч.л. фина морска сол

  • 1/2 ч.л. кайенски пипер (или повече, според вкуса)

  • 2 ч.л. шриланкийски къри прах

  • 1/2 ч.л. куркума

  • 2 с.л. растително масло (по избор)

Подправки за овешнкото и кърито

За кърито:

  • 2 с.л. кокосово или растително масло

  • 1/2 голяма глава лук (нарязана на кубчета)

  • 1/2 стрък лимонена трева (долната част)

  • 8-10 листа къри (сушени или пресни)

  • 1/4 ч.л. морска сол

  • 4 см лист рампе (или 2 дафинови листа)

  • 1 ч.л. смлян резене

  • 1/2 ч.л. смлян кимион

  • 4-5 капсули зелен кардамон (смлени семена)

  • 1 ч.л. кайенски пипер

  • 1 с.л. шриланкийски къри прах

  • 1 ч.л. бяла захар

  • 1-1.5 ч.ч. вода

  • 1 ч.ч. кокосово мляко

  • Сол на вкус


Начин на приготвяне:

Мариноване на месото:

  1. Нарежете месото на кубчета от 2-3 см (ако използвате месо с кост, помолете месаря да го нареже).

  2. Поставете месото в голяма купа.

  3. Наситнете чесъна и джинджифила и ги добавете към месото.

Овнешкото месо нарязано и поставено в купа
  1. Добавете солта, кайенския пипер, къри праха и куркумата. Разбъркайте добре, за да се покрие месото с подправките.

  2. Покрийте и оставете да се маринова поне 30 минути (или до 24 часа в хладилник за по-интензивен вкус).

Увкосеното овнешко в купа

 

Готвене на кърито:

  1. Загрейте голяма тенджера на средна температура.

  2. Добавете кокосовото масло и лука. Гответе, докато лукът омекне и започне да се карамелизира.

  3. Добавете солта, лимонената трева, листата къри и рампе. Разбъркайте и гответе още 1 минута.

  4. Прибавете подправките (резене, кимион, кардамон, кайенски пипер, къри прах) и запържете за 30-60 секунди, докато усетите ароматите.

Месото в тенджера в процес на готвене
  1. Добавете маринованото месо и захарта. Разбъркайте добре, за да се смеси с подправките.

  2. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути, като разбърквате от време на време.

  3. Налейте около 1 ч.ч. вода, покрийте и оставете да къкри още 20-30 минути.

  4. Открийте тенджерата и оставете кърито да се сгъсти за още 20 минути, като разбърквате периодично.

  5. Добавете кокосовото мляко, разбъркайте и оставете да къкри за още 10 минути.

  6. Оставете кърито да почине за 15-20 минути преди сервиране.

Овнешкото сервирано в чиния с опция за гарнитури към него

Кога да сервирате това къри?

Това къри е чудесно веднага след приготвянето, но вкусът му се развива още по-добре, ако се остави да престои няколко часа или до следващия ден. За завършен вид поръсете с пресен кориандър преди сервиране.

Приятен апетит!

700г Овнешко месо Bioangus в буркани

23.99 лв
Количество
 
23.99 лв
 

Details for овнешкото месо в буркани

100% Домашно овнешко месо100% Здравословно без консервантиСол, черен пипер и дафинов листДоставка в спец. кутии за хранаЗа фурна и тиган
View product details

More recipes for beef in the oven, grill, pan