Шриланкийско къри с агнешко или овнешко
Това къри носи ароматите на Индия и Шри Ланка, като можете да адаптирате подправките, за да го направите в южноиндийски или северноиндийски стил. Тази рецепта е изключително гъвкава и може да се приготви с всякакво червено месо. Вкусът се развива на всеки етап от готвенето, което прави ястието автентично и незабравимо.

Необходими продукти:
За мариноване на месото:
-
1 кг агнешко или овнешко (може и козе, телешко)
-
5 скилидки чесън
-
5 см парче джинджифил
-
1 ч.л. фина морска сол
-
1/2 ч.л. кайенски пипер (или повече, според вкуса)
-
2 ч.л. шриланкийски къри прах
-
1/2 ч.л. куркума
-
2 с.л. растително масло (по избор)

За кърито:
-
2 с.л. кокосово или растително масло
-
1/2 голяма глава лук (нарязана на кубчета)
-
1/2 стрък лимонена трева (долната част)
-
8-10 листа къри (сушени или пресни)
-
1/4 ч.л. морска сол
-
4 см лист рампе (или 2 дафинови листа)
-
1 ч.л. смлян резене
-
1/2 ч.л. смлян кимион
-
4-5 капсули зелен кардамон (смлени семена)
-
1 ч.л. кайенски пипер
-
1 с.л. шриланкийски къри прах
-
1 ч.л. бяла захар
-
1-1.5 ч.ч. вода
-
1 ч.ч. кокосово мляко
-
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Мариноване на месото:
-
Нарежете месото на кубчета от 2-3 см (ако използвате месо с кост, помолете месаря да го нареже).
-
Поставете месото в голяма купа.
-
Наситнете чесъна и джинджифила и ги добавете към месото.

-
Добавете солта, кайенския пипер, къри праха и куркумата. Разбъркайте добре, за да се покрие месото с подправките.
-
Покрийте и оставете да се маринова поне 30 минути (или до 24 часа в хладилник за по-интензивен вкус).

Готвене на кърито:
-
Загрейте голяма тенджера на средна температура.
-
Добавете кокосовото масло и лука. Гответе, докато лукът омекне и започне да се карамелизира.
-
Добавете солта, лимонената трева, листата къри и рампе. Разбъркайте и гответе още 1 минута.
-
Прибавете подправките (резене, кимион, кардамон, кайенски пипер, къри прах) и запържете за 30-60 секунди, докато усетите ароматите.

-
Добавете маринованото месо и захарта. Разбъркайте добре, за да се смеси с подправките.
-
Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути, като разбърквате от време на време.
-
Налейте около 1 ч.ч. вода, покрийте и оставете да къкри още 20-30 минути.
-
Открийте тенджерата и оставете кърито да се сгъсти за още 20 минути, като разбърквате периодично.
-
Добавете кокосовото мляко, разбъркайте и оставете да къкри за още 10 минути.
-
Оставете кърито да почине за 15-20 минути преди сервиране.

Кога да сервирате това къри?
Това къри е чудесно веднага след приготвянето, но вкусът му се развива още по-добре, ако се остави да престои няколко часа или до следващия ден. За завършен вид поръсете с пресен кориандър преди сервиране.
Приятен апетит!