Маслен ранч стек с печени зеленчуци и билков айоли
Перфектната комбинация от сочно месо, карамелизирани зеленчуци и кремообразен сос с билки
Какво готвим?
Масленото обливане (butter basting) е проста, но изключително ефективна техника, която ще ви издигне в очите на всеки кулинарен любител. В тази рецепта започваме с бързо запечатване на ранч стекове в силно загрят тиган. Малко преди да са готови, добавяме масло, чесън и капка оцет. С получените ароматни сокове се поливат стековете – за резултат, който е направо неустоим.
Какво ще ви трябва?
Основни съставки:
- Зехтин
- Телешка лой
- Сол и черен пипер
- Масло
- Ябълков оцет (или червен винен оцет)
- Зеленчуци: тиквичка, зелен фасул
- Настърган пармезан
- Майонеза
- Чесън
- Пресен магданоз
Рецептата в 6 стъпки
1. Подготовка на продуктите
- Загрейте фурната на 230°C (450°F), с решетка в горната третина.
- Подрежете краищата на тиквичките и ги нарежете на ивици с дебелина 1.25 см.
- Подрежете зеления фасул.
- Настържете пармезана.
- Подсушете стековете с кухненска хартия и овкусете със сол и черен пипер
- Настържете ¼ ч.л. чесън в малка купичка; отделно счукайте още една голяма скилидка.
2. Печене на зеленчуците
- В тава смесете тиквичките и боба с 1½ с.л. зехтин, сол и черен пипер.
- Разпределете ги равномерно и поръсете с пармезан.
- Печете на горната решетка около 10–12 минути, докато омекнат.
3. Готвене на стековете
-
Докато зеленчуците се пекат, загрейте 2 ч.л. телешка лой в чугунен тиган на средно висока температура.
-
Добавете стековете и гответе по 2–3 минути на страна, докато се зачервят и станат medium-rare.
4. Приготвяне на билков айоли
-
Нарежете ситно листата от магданоз (махнете стеблата).
-
В купата с настъргания чесън добавете майонеза и 1 ч.л. от нарязания магданоз.
-
Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте до хомогенност.
5. Маслено обливане на стековете
-
В тигана със стековете добавете счукания чесън, 2 с.л. масло и 1 с.л. оцет.
-
Разбъркайте, докато маслото се разтопи.
-
Наклонете тигана и с голяма лъжица обливайте стековете с маслото около 1 минута, докато добият златистокафява коричка.
-
Преместете стековете върху дъска и оставете да си починат.
6. Финализиране и сервиране
-
Включете фурната на грил режим (broil) и запечете зеленчуците още 1–2 минути, докато се карамелизират леко.
-
Нарежете стековете по желание на тънки резени и залейте с останалите сокове от тигана.
-
Сервирайте с пармезановите зеленчуци и айоли соса отстрани за топене.
-
Гарнирайте с остатъка от магданоза
Финални съвети
-
Не прескачайте почивката на месото. Това време е ключово за сочността на стековете.
-
Следете внимателно зеленчуците при гриловането. Различните фурни имат различна мощност.
-
Използвайте термометър за месо, ако искате да постигнете точно желаната степен на готовност.