Необходими продукти
- 2 x 400 г ръмп стек
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с.л. телешка лой
- Щипка хималайска сол
- Прясно смлян черен пипер
Стъпки за подготвяне месото на ръмп стека
- Темпериране на месото: Винаги изваждайте ръмп стека от хладилника поне 20 минути преди готвене, за да достигне стайна температура! Ако пропуснете тази стъпка, месото ще се нагрява неравномерно по време на готвене.
- Подсушаване и овкусяване: След като месото достигне стайна температура, подсушете го с кухненска хартия и го овкусете с хималайска сол и черен пипер, като нежно масажирате и двете страни.
- Загряване на фурната: Загрейте фурната на 180 градуса.
Как да приготвяте ръмп стек
- Подготовка на тигана: Използвайте тиган или скара, която може да издържи висока температура, и добавете 2 с.л. телешка лой.
- Запечатване: Когато тиганът започне леко да дими, внимателно поставете ръмп стека и обръщайте на всяка минута, общо 6 пъти за равномерно изпичане.
- Фурна: След като сте запечатали стека, поставете го във фурната за 10-15 минути в зависимост от желаното изпичане.
- Почивка: Извадете ръмп стека от фурната, поръсете с още малко черен пипер и го оставете да почине на топла чиния за около 10 минути, за да се запазят соковете в месото.
Какво да поднесем с ръмп стек
Препоръчваме да сервирате ръмп стека с хрупкави пържени картофи или кремообразно пюре, гарнирани с бéрнски сос и свежа градинска салата или със сметанов спанак. Да ви е сладко!