- 1.8 до 2.3 кг телешки гърди, плосък или заоблен разрез
- 1 до 2 с.л. зехтин extra virgin
- 3 големи глави лук, нарязани на шайби
- Сол
- 5 до 6 скилидки чесън, ситно нарязани
- 3 до 4 дафинови листа
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
- 2 чаши телешки бульон
- 2 до 3 големи моркова, обелени и нарязани на парчета от 3-4 см
- 1 с.л. горчица (по желание)
Подправки:
- Сол (за овкусяване на месото и лука)
- Дафинови листа
- Розмарин
- Мащерка
Начин на овкусяване:
- Посолете добре телешките гърди и я оставете на стайна температура за 30 минути.
- Като използвате остър нож, направете тънки разрези върху мазнината, като не режете месото, направете и тънки разрези в противоположната посока.
- След като запържите месото, овкусете лука със сол, докато се сотира.
Начин на готвене:
-
Подготовка на месото:
- Почистете излишната мазнина, ако има големи парчета.
- С остър нож направете диагонални нарези върху слоя мазнина, без да режете месото.
-
Запържване:
- Загрейте дебелостенна тенджера (с капак) на средно висока температура.
- Сложете гърдите с мазнината надолу и я запържете за 5-8 минути, докато стане златиста.
- Обърнете и запържете и другата страна.
-
Сотиране на лука и чесъна:
- Извадете месото и го оставете настрани.
- Сложете лука в тенджерата, добавете малко сол и го сотирайте за 5-8 минути. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути.
-
Подготовка за печене:
- Преместете лука и чесъна към стените на тенджерата.
- Сложете месото обратно, добавете бульона и вързания с конец розмарин, мащерка и дафинови листа.
- Загрейте бульона до кипене, покрийте тенджерата с капак и я сложете в предварително загрята фурна на 150°C.
-
Готвене:
- Печете 3 часа, като обръщате месото на всеки час.
- След това добавете морковите и гответе още 1 час, докато месото стане много крехко.
-
Приготвяне на сос (по желание):
- Извадете морковите и половината лук. Пасирайте останалите съставки от тенджерата, за да направите сос. Добавете 1 с.л. горчица, ако желаете.
С какво може да се сервира:
- С варени, печени или пюрирани картофи
- С яйчени спагети
- С полента