Как да приготвим стек от плешка на скара (Chuck Eye Steak)

Пазарувай директно от снимката
Грилован Chuck Eye стек в готов вид

Chuck Eye Steak често е наричан „бедняшкият рибай“, но истината е, че по вкус, мрамориране и крехкост почти не се различава от класическия Ribeye. А ако го приготвите правилно – резултатът ще ви изненада приятно.


Необходими продукти

  • 1 стек от плешка (Chuck Eye), около 450 г 

  • 1 с.л. едра сол (kosher salt)

  • 1 с.л. черен пипер


Инструкции за приготвяне

  1. Овкусете обилно стека със сол и черен пипер.

  2. Оставете го на стайна температура за 30 минути, за да може солта да проникне в месото.

  3. Загрейте скарата или чугунен тиган до около 260°C (500°F) – целим висока температура и бързо запечатване.

  4. Поставете стека на скарата и печете 2 минути.

  5. Завъртете го на 90° за класическите грил марки и печете още 2 минути.

  6. Обърнете и повторете същото от другата страна.

  7. Гответе до достигане на вътрешна температура 57°C (135°F) за medium-rare.

  8. Свалете от огъня и сервирайте веднага.


Допълнителни идеи за още по-вкусен стек

Добавете сос: Чимичури

Аржентинският чимичури е ярък, свеж и пикантен сос, който идеално допълва месото от скарата.

Рецепта за чимичури:

  • 1 чаша магданоз (плосколистен)

  • 1/4 чаша пресен риган

  • 1 с.л. нарязан чесън

  • 1 с.л. червен винен оцет

  • Сок от 1 лимон (около 1 с.л.)

  • 1/2 чаша зехтин

  • 1 ч.л. люспи червен пипер

  • 1 ч.л. сол

Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес. Поднася се върху готовия стек.

Мариновайте предварително

Ако имате време, марината на основа кафе ще изведе вкуса на месото на ново ниво.

Предварително мариноване на Chuck Eye стек

Кафена марината за стек:

  • 1 чаша сварено кафе

  • 1/4 чаша соев сос

  • 1/4 чаша сос Уорчестър

  • 1 с.л. балсамов оцет

  • 1 с.л. черен пипер

Накиснете месото за поне 1 час, след това го подсушете добре преди готвене.


Съвети за перфектен резултат

  • Измервайте температурата с кухненски термометър – най-надеждният начин да уцелите желаното изпичане.

  • Завъртайте на 90° по време на печене за атрактивни грил марки.

  • Оставете да почине няколко минути след скарата – за по-сочен резултат.

 

Телешки Chuck Eye стек Блек Ангъс Bioangus

23.99 лв
Разфасовка от малко/голямо теле
 
23.99 лв
 

Детайли за Chuck eye стека

Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чантаТранспортиране при -1 до +4 °CПремиум стек за барбекю
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган