За какво може да се използва Телешка лой, приложение, състав, Рецепти

Пазарувай директно от снимката
телешка лой от буркан


Състав на телешката лой:

  • 99.95% мазнини
  • Каротеноиди (провитамин А, бета-каротин).
  • Витамин А, D, Е, F.
  • Естери.
  • Фосфатиди.
  • Наситени мастни киселини: (линолова, линоленова, олеинова, миростолеидна, арахидонова, лауринова).
  • Фосфор.
  • Натрий.
  • Калий.
  • Пепел.
  • Холестерол.

    Телешката лой се използва за приготвяне на топли ястия: супи и гарнитури, както и за пържене и задушаване на месни и зеленчукови ястия.
    Единственият недостатък на този продукт е, че се втвърдява твърде бързо. За да елиминират този неприятен момент, опитните готвачи съчетават тази мазнина с други мазнини в съотношение 1:1.

Рецепти с телешката лой

Що се отнася до използването на телешката лой в готвенето, тя се използва основно за печене и дълбоко пържене на телешки месни продукти. В този случай те се оказват сочни, с приятна златиста коричка и аромат на младо телешко. По-рядко с нея може да се пържи или пече свинско или други меса, но това ще промени вкуса им към телешко.

Можете да пържите с телешка лой и зеленчуци или да я използвате за сотиране и подправяне на супи. Само в този случай трябва да се вземе предвид рязко нарастващото калорично съдържание на ястието.

В някои случаи тя става просто незаменима. Тази естествена животинска мазнина може да има следните положителни ефекти върху човешкия организъм:
  • Започва и ускорява метаболитните процеси.
  • Укрепва космените фоликули и стимулира растежа на косата.
  • Подобрява външния вид и състоянието на кожата.
  • Противодейства на развитието на дерматологични заболявания.
  • Укрепва физически тялото и увеличава бариерата срещу настинки, инфекциозни заболявания и вирусни заболявания.
  • Нормализира надбъбречните жлези.
  • Стимулира производството на хормони.
  • Защитава нервните влакна на мозъка и гръбначния мозък.
  • Насърчава храносмилателния процес.
  • Екскретира холестерол от организма.
  • Подобрява състава на кръвта.
  • Укрепва нервната система, премахва причините за депресия, помага за справяне с физически и психически стрес
    • Телешката лой е придобила висока популярност не само в готвенето, но и в традиционната (нетрадиционна) медицина. Козметиците често използват този продукт за производството на кремове, мехлеми и подхранващи маски за лице.

      Кремът за лице, направен от висококачествена телешка лой, не само овлажнява но и подхранва кожата. Може да служи като отлично защитно средство за кожата срещу вредни въздействия (топлина, студ, прах).

      В народната медицина разтопеният продукт понякога се използва за премахване на белези на следоперативни конци. В допълнение, той се използва при топли компреси, нанасяни върху възпалени стави и гърдите при силна кашлица.

      Как да разберем лойта дали е от теле или от говедо

      По цвета на лойта.

      Ако лойта е бяла на цвят, то тя е добита от млади телета от 8 до 18 месеца. Ако лойта е светло жълта или жълта тя е добита от по-стари говеда над 18 месеца.

      Възможни вреди и противопоказания на телешката лой:

      Говеждият лой, който се търси в готвенето, алтернативната медицина и козметиката, със сигурност е полезен продукт. Въпреки това използването му, както в готвенето, така и в традиционната медицина, не трябва да се прекалява.

      Поради високото калорично съдържание на продукта, разходната норма се изчислява въз основа на: 1 g на 1 kg телесно тегло. Други причини, които трябва да бъдат взети в предвид при някои хора са при проблеми с:

      • Функционални нарушения на черния дроб и бъбреците.
      • Панкреатит, хроничен панкреатит.
      • Повишена киселинност на стомаха.
      • Диария.
      • Язва на стомаха, дуоденит.
      • Холецистит, калкулен холецистит.
      • Атеросклероза.

      В тези случаи не е препоръчително използването на този натурален за готвене продукт.

      За всички останали е идеален като заместител на зехтина или олиото при готвене на тиган или фурна. Телешката лой е много по стабилна от зехтина - който е канцерогенен при температури над 200 градуса. Телешката лой е стабилна при температури до 240 градуса.

      700г Телешка лой от Блек Ангъс в буркани

      14.99 лв
      Количество
       
      14.99 лв
       

      Детайли за Телешката лой в буркани

      100% Телешка лой100% Натурално без консервантиНатурално без овкусителиДоставка в спец. кутии за хранаПо-добро от зехтина при готвене
      Вижте повече информация за продукта

      Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган