Какви са здравните ползи на телешкия костен бульон?

Пазарувай директно от снимката
Какви са здравните ползи на телешкия костен бульон?

 

Телешкият костен бульон, въпреки че често е считан за основна съставка в кулинарната култура на различни кухни по света, набира все по-голяма популярност поради своите многобройни здравословни ползи. В този блог ще разгледаме тези ползи, както и начините за приготвяне и прием на телешкия костен бульон.

Ползи на телешкия костен бульон

Костният бульон е известен със своите много положителни влияния върху здравето. Ето някои от основните ползи:

1. Подпомага здравето на ставите

Желатинът, който се съдържа в костния бульон, може да подобри здравето на ставите, като укрепва хрущялните тъкани и предпазва от деградацията им.

2. Борба с остеоартрита

Изследванията показват, че редовната консумация на костен бульон може да помогне за усилване на ставите и да подобри симптомите на остеоартрита.


3. Намалява възпалението и укрепва чревното здраве

Колагенът и глицинът, присъстващи в бульона, се свързват с подобряване на здравето на червата и намаляване на възпалителните процеси в тялото.


4. Подпомага по-добрия сън

Аминокиселините в костния бульон, особено глицинът, могат да насърчат по-добър сън и да подпомогнат по-високото ниво на енергия през деня.


5. Помага за загубата на тегло

Бульонът е нискокалоричен и съдържа аминокиселини, които могат да наситят и подпомогнат процеса на отслабване.

 

    6. Как се прави костен бульон

    Процесът на приготвяне на костен бульон е сравнително лесен и изисква минимални усилия. Ето стъпките:

    1. Избор на кости: Изберете качествени телешки тръбни кости с мозък и месо за по-добър вкус и хранителна стойност.

    2. Варене на кости: Поставете костите в голям съд и ги покрийте с вода. Нагрейте до кипване, след което намалете огъня и оставете да ври на тих огън за 4-6 часа.

    3. Добавяне на зеленчуци и подправки: Накрая на варенето, добавете нарязани зеленчуци и подправки по ваш вкус, за да придадете допълнителен вкус и аромат на бульона.

    4. Прецеждане и съхранение: Прецедете бульона през сито и охладете преди съхранение в хладилник или замразяване.

    Приготвяне на костен бульон в тенджера под налягане

    1. Избор на съставки: Началото на всяка добра рецепта за костен бульон е изборът на качествени съставки. Изберете свежи телешки тръбни кости с месо и мозък, които да ви осигурят вкусен и хранителен бульон.

    2. Поставяне в тенджерата: Поставете костите в тенджерата под налягане и покрийте с вода. За допълнителен вкус и аромат, можете да добавите нарязани зеленчуци, като моркови, целина и лук, както и подправки по ваш вкус.

    3. Готвене под налягане: Затворете тенджерата и настройте налягането според инструкциите за употреба. Гответе костите под налягане за около 1-2 часа, за да се осигури достатъчно време за екстракция на вкуса и хранителните вещества от костите.

    4. Отпускане на налягането и прецеждане: След като времето за готвене изтече, оставете налягането да се освободи естествено или го отпуснете ръчно според инструкциите за тенджерата. След това прецедете бульона през сито, за да отделите течността от костите и зеленчуците.

    Ползи на костния бульон, приготвен в тенджера под налягане

    • Запазване на хранителни вещества: Готвенето на костен бульон в тенджера под налягане позволява на веществата да бъдат запазени в по-голяма степен, тъй като те не се изпаряват при варенето.

    • Ускорен процес на готвене: Готвенето под налягане намалява времето, необходимо за приготвянето на костния бульон, което е идеално за заетите хора, които търсят бързи и лесни начини за приготвяне на храна.

    Как се приема телешкия костен бульон

    Костният бульон може да се приема по различни начини и в различни количества в зависимост от индивидуалните предпочитания и нужди. Някои от начините за прием включват:

    • Като топла напитка: Костният бульон може да се консумира като топла напитка, подобно на чай или супа.
    • Като основа за супи и ястия: Използвайте костния бульон като основна съставка за приготвяне на различни супи, ястия и сосове.
    • Като добавка към смутита: Добавете костен бульон към смутита и коктейли за добавяне на хранителна стойност и вкус.

    Къде се продава натурален костен бульон без консерванти?

    При избор на костен бульон за закупуване е важно да се внимава на качеството на продукта и съставките, използвани в него.

    Фермите на Био Ангус предлагат натурален костен бульон без консерванти. Добит от костите на нашите говеда Black Angus отглеждани във фермите ни в Стара планина без хормони и антибиотици, което гарантира високата чистота на продукта. Няма нужда да търсите повече къде се продава високо качествен костен бульон, вижте повече за нашия продукт по-долу или като потърсите телешкия костен бульон на Bio Angus. 

    Костният бульон е хранителен продукт с множество ползи за здравето, който може лесно да се приготви и включи в ежедневния хранителен режим. Независимо дали се приема за подпомагане на здравето на ставите, за намаляване на възпаленията или за подпомагане на загубата на тегло, костният бульон представлява важна и вкусна добавка към хранителния режим.

    700г Телешки костен бульон в буркани от Блек Ангъс

    9.89 лв
    Количество
     
    9.89 лв
     

    Детайли за телешкия костен бульон

    100% Натурален костен бульон100% Здравословно без консервантиНе съдържа солДоставка в спец. кутии за хранаЗа готвене и директна консумация
    Вижте повече информация за продукта

    Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган