Рецепта за телешки гулаш по унгарски

Пазарувай директно от снимката
Рецепта за телешки гулаш по унгарски

Традиционният унгарски гулаш е отличен пример за това как няколко прости съставки, приготвени правилно, могат да осигурят невероятен вкус. Въпреки че съществуват много варианти на унгарски гулаш и всеки готвач го прави малко по-различен, това е автентична рецепта от сърцето на Унгария.

Какво е унгарски гулаш?

Гулашът или както го наричат ​​унгарците gulyás означава „пастир“. Произходът му датира от маджарските овчари от 9-ти век като проста яхния с месо и лук, приготвена в тежки железни котли, известни като бограци. През 15-ти век нахлуващите османски турци донасят нова подправка в Унгария - червения пипер. Докато останалата част от Европа остава настрани от тази нова подправка от Новия свят, в Унгария го обикват и оттогава червеният пипер се превръща в определящ елемент на унгарската кухня.

Гулашът е нещо средно между супа и яхния. За разлика от някои яхнии, гулашът не е прекалено пълен с телешко и зеленчуци, той е с повече бульон. Но в процеса на готвене бульонът става малко по-гъст и много богат на вкус.

Рецепта за телешки гулаш по унгарски

Как се прави унгарски гулаш

За да постигнете най-добрия вкус, начинът на готвене е важен и качественият, истински унгарски червен пипер е от съществено значение. И то много! Унгарците използват много щедри количества червен пипер и това е ключът. Има една унгарска поговорка, която гласи: „колкото и количество червен пипер да изисква рецептата – поне го удвоете или утроете!
В Bioangus използваме истински и вносен унгарски червен пипер, внесен от Унгария. Няма сравнение по вкус. Има изключително наситен вкус и изключително наситен червен цвят. Много от нашите клиенти са го опитвали и са съгласни, че качественият внесен от Унгария червен пипер добавен в нашия телешки гулаш в комбинация с Блек Ангъс прави всичко различно.
Нека вметнем, че съществуват много варианти на гулаш. Някои включват ряпа, вино или семена от ким, за да назовем само няколко. Но тази рецепта е много стара и е с традиционен начин за приготвяне на гулаш, който научихме от по-старите поколения в нашия род в Bio Angus. Ястие, което просто и много вкусно!

СЪСТАВКИ

Стъпки за приготвяне унгарски гулаш

Разтопете телешката лой в холандска фурна или друг тежък съд за супа на средно висока температура и гответе лука, докато започне да покафенява, около 7-10 минути. Добавете говеждото и гответе, докато телешкото или говеждото едва започне да покафенява, 7-10 минути.

Добавете чушките, доматеното пюре и чесъна и гответе още 6-8 минути. (Забележка относно чушките: Избягвайте обикновените зелени чушки, тъй като те имат коренно различен вкусов профил.)

Отстранете тенджерата от котлона и разбъркайте червения пипер, солта, черния пипер и кимиона (ако използвате) (забележка: червеният пипер става горчив, ако дори и малко загори).

Рецепта за телешки гулаш по унгарски

Добавете телешкия бульон, дафиновия лист, върнете на котлона и оставете да заври. Намалете топлината до средна, покрийте и оставете да къкри 40 минути. Добавете морковите, доматите и картофите. Върнете отново до кипене, намалете котлона до среден, покрийте и оставете да къкри още 30-40 минути или докато телешкото стане хубаво и крехко. Посолява се на вкус. Отстранете дафиновия лист.


Рецепта за телешки гулаш -3

 

Сервирайте с малко хрупкав хляб и, ако желаете, купчица заквасена сметана. Наслади се!

 

Рецепта за телешки гулаш

 

700г Телешки гулаш в буркани

23.99 лв
Количество
 
23.99 лв
 

Детайли за Телешкия гулаш

100% Здравословно без консервантиСол, черен и червен пипер, подправки100% Телешко месо Блек АнгъсЗа директна консумацияДоставка в спец. кутии за храна
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган