Традиционният унгарски гулаш е отличен пример за това как няколко прости съставки, приготвени правилно, могат да осигурят невероятен вкус. Въпреки че съществуват много варианти на унгарски гулаш и всеки готвач го прави малко по-различен, това е автентична рецепта от сърцето на Унгария.
Какво е унгарски гулаш?
Гулашът или както го наричат унгарците gulyás означава „пастир“. Произходът му датира от маджарските овчари от 9-ти век като проста яхния с месо и лук, приготвена в тежки железни котли, известни като бограци. През 15-ти век нахлуващите османски турци донасят нова подправка в Унгария - червения пипер. Докато останалата част от Европа остава настрани от тази нова подправка от Новия свят, в Унгария го обикват и оттогава червеният пипер се превръща в определящ елемент на унгарската кухня.
Гулашът е нещо средно между супа и яхния. За разлика от някои яхнии, гулашът не е прекалено пълен с телешко и зеленчуци, той е с повече бульон. Но в процеса на готвене бульонът става малко по-гъст и много богат на вкус.

Как се прави унгарски гулаш
СЪСТАВКИ
- 1 кг. телешка плешка
- 2 глави лук
- 2-3 червени чушки
- 2 моркова
- 3 картофа
- 700 гр. телешки костен бульон
- 200 мл. доматено пюре
- 3-4 скилидки чесън
- 5 с.л. телешка лой
- 4-5 с.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 2-3 листа дафинов лист
Стъпки за приготвяне унгарски гулаш
Разтопете телешката лой в холандска фурна или друг тежък съд за супа на средно висока температура и гответе лука, докато започне да покафенява, около 7-10 минути. Добавете говеждото и гответе, докато телешкото или говеждото едва започне да покафенява, 7-10 минути.
Добавете чушките, доматеното пюре и чесъна и гответе още 6-8 минути. (Забележка относно чушките: Избягвайте обикновените зелени чушки, тъй като те имат коренно различен вкусов профил.)
Отстранете тенджерата от котлона и разбъркайте червения пипер, солта, черния пипер и кимиона (ако използвате) (забележка: червеният пипер става горчив, ако дори и малко загори).

Добавете телешкия бульон, дафиновия лист, върнете на котлона и оставете да заври. Намалете топлината до средна, покрийте и оставете да къкри 40 минути. Добавете морковите, доматите и картофите. Върнете отново до кипене, намалете котлона до среден, покрийте и оставете да къкри още 30-40 минути или докато телешкото стане хубаво и крехко. Посолява се на вкус. Отстранете дафиновия лист.

Сервирайте с малко хрупкав хляб и, ако желаете, купчица заквасена сметана. Наслади се!