Необходими продукти:
- 700 гр. телешки бузи с шкембе
- 4 с.л. телешка лой
- сол
- черен пипер
- 200 гр. червено вино
- 1 глава лук
- 2 стръка целина
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 5 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 50 гр. доматено пюре
- 700 гр. телешки костен бульон
- 500 гр. ригатони или друг вид паста
- 2 с.л. магданоз, пресен
- 150 гр. пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Сложете един тиган на среден огън, добавете 2 с.л. лой и оставете мазнината да се загрее добре.
- Сложете в купа телешките бузи с шкембе.
- Добавете сол и черен пипер на вкус.
- Прехвърлете месото в тигана и го запържете за 3-4 минути.
- Деглазирайте тигана с половината от червеното вино и изчакайте докато алкохолът се изпари.
- Свалете съда от котлона.
- Поставете тенджера на среден огън и добавете останалата лой.
- Нарежете на ситно лука, целината, морковите, чесъна и мащерката и ги добавете към мазнината.
- Добавете дафиновия лист и задушете зеленчуците за 3-4 мин., докато се карамелизират.
- Добавете доматеното пюре и задушете за още 1 мин.
- Деглазирайте тенджерата с останалото червено вино и оставете алкохола му да се изпари напълно.
- Добавете телешките бузи и бульона.
- Намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и задушете месото за 30 минути, докато омекне и сосът се сгъсти.
- Поставете втора тенджера с подсолена вода на умерен огън и я оставете да заври.
- Добавете пастата ригатони към тенджерата и я сварете за 3 мин. по-малко от указаното в инструкциите на пакета.
- Махнете тенджерата от котлона и отцедете пастата, като оставите малко вода за по-късно.
- Добавете макароните към тенджерата с телешките бузи, заедно със заделената вода от сварената паста и оставете всичко да къкри за 2 мин.
- Свалете съда от котлона. Нарежете магданоза на ситно и го добавете в тенджерата.
- Добавете пармезана и малко черен пипер и разбъркайте добре.
- Разпределете ястието в чинии и ги поръсете с още малко магданоз, пармезан и още малко черен пипер.