Рецепта за приготвяне на телешки джолан в гювеч

Пазарувай директно от снимката
Рецепта за приготвяне на телешки джолан в гювеч

СЪСТАВКИ

За 2,5 кг. нарязан на шайби с дебелина 3.5 см. телешки джолан :

  • 15 гр. сол
  • 5 гр. черен пипер на зърна
  • 1 гр. индийско орехче
  • 3,5 гр. бахар
  • 5 гр. кориандър
  • 2,5 равна ч. л. мащерка
  • 10 гр. чесън на гранули
  • 7 гр. лук на прах
  • 100 гр. телешка лой
  • 350 мл. бяло полусладко вино
  • 700 гр. телешки костен бульон
  • 2 дафинови листа
  • Брашно (за леко покритие)
  • 100 гр. сушени горски гъби
  • 14-15 големи кръгли гъби
  • 4-5 червени чушки

Ние предпочетохме да готвим върху фурна с индиректно нагряване на дърва, вие можете да използвате традиционна фурна за същата цел.

Рецепта за приготвяне на телешки джолан в гювеч

 

ПОДГОТОВКА НА ТЕЛЕШКИЯ ДЖОЛАН И ПОДПРАВКИТЕ

Първата ви задача е да подготвите сместа от подправки. Поставете целите подправки в хаванче и ги стрийте на прах. Намачкайте ги добре, за да пуснат пълния си аромат. След това добавете солта, останалите подправки и билките - освен дафиновите листа. Поставете парчетата от телешкия джолан осо буко в голям съд; подредете ги в един слой. Поръсете сместа от подправки със сол от двете страни и оставете настрана, докато загреете фурната. Отстранете дръжките на кръглите гъби. Вземете дълбока купа и накиснете сушените горски гъби във вода.

Рецепта за приготвяне на телешки джолан в гювеч

ПОДГОТВЯНЕ НА ФУРНАТА ЗА ТЕЛЕШКИЯ ДЖОЛАН В ГЮВЕЧЕТО

Преди да продължите, трябва предварително да загреете фурната.

Преди фурната да достигне желаната температура, е време да сложите джолана. В глинения съд се слагат кисналите се във вода диви гъби и се добавят и дръжките на кръглите гъби. Потопете телешкото в брашно и наредете парчетата върху гъбите. След това внимателно добавете виното, като се стараете да не отмиете брашното. Добавете бульона, а след това и достатъчно вода, така че нивото на течността да достигне повърхността на месото, без да го покрива напълно. Накрая нарежете маслото на парчета и го добавете заедно с дафиновите листа.

Когато температурата на фурната достигне 200⁰C  поставете глинения съд в горната камера на фурната и гответе около 3,5 часа.

Докато телекият джолан е във фурната, запечете кръглите гъби и червените чушки на грил (скара или грил тиган).

Извадете ги от скарата, когато са готови. Ще добавите гъбите в глинения съд на последния етап от процеса на готвене. Печените чушки ще използвате, когато дойде време за сервиране на ястието.

След три часа извадете глинения съд от фурната. Отворете капака и отгоре добавете запечените гъби. Затворете капака и гответе още 30-45 минути.

Извадете внимателно глинения гювеч от фурната и изчакайте малко да изстине. През това време обелете чушките. Поставете ги в голяма, продълговата чиния и ги нарежете. Добавете сол, оцет и малко зехтин. Сервирайте голямо парче телешко отгоре, заедно с кокала. Добавете и дивите гъби и печените гъби. Залейте ги със соса от тенджерата и ги поръсете със смлени орехи.

Хубавото червено вино и добрата компания са задължителни.

Приятно готвене на всички!

Телешки джолан с кост, Особуко от Блек Ангъс, Osso Bucco

24.99 лв
Количество
 
24.99 лв
 

Детайли за телешкия джолан с кост (Особуко)

Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чанта Транспортиране при -1 до +4 °CПодходящо за фурна
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган