Лесно ястие с пълнен патладжан с телешка кайма

Пазарувай директно от снимката
Апетитна телешка кайма във фурнен съд, покрита с богат доматен сос и разтопено чедър сирене, украсена с пресни листа босилек.

Съставки за марокански пълнен патладжан

Основният ароматизатор за този марокански пълнен патладжан е домашно приготвена смес от подправки Chermoula, която има двойна функция като паста от подправки за патладжана, както и овкусяване на пълнежа от месо.

Вкусно ястие с пълнен патладжан с телешка кайма

ТЕЛЕШКО МЕСО ОТ БЛЕК АНГЪС

Ето какво ви трябва за приготвянето на месната плънка - телешка кайма от Блек Ангъс, тъй като тешекото е класическо съчетание с аромати от арабския свят.

3 чаени лъжички от сместа от подправки Chermoula се използват за овкусяване на пълнежа. В допълнение към това имаме чесън и лук за ароматизиране и малко доматено пюре за свързване на плънката.

ПАТЛАДЖАНЪТ

Изберете голям патладжан, не се притеснявайте за точния размер – коригирайте гарнитурите съответно. Ако в крайна сметка получите по-големи патладжани, горният слой може да е малко по-тънък, но ястието все още ще бъде изпълнено с вкус.

Солта помага за премахване на влагата от патладжаните. Повече за това по-долу!

Вкусно ястие с пълнен патладжан с телешка кайма

ТОПИНГИ

И накрая, топингите! Наистина завършва ястието, затова ви съветвам да ги използвате. Кедровите ядки са чудесен завършек, въпреки че други ядки ще направят адекватен заместител (бадеми, макадамия, орехи или семена).

Ако сте против кориандър/килантро, сменете с магданоз!

Вкусно ястие с пълнен патладжан с телешка кайма

Как да си направим марокански пълнен патладжан с телешка кайма

Както бе споменато по-горе, аз го наричам пълнен, защото описването му като „гарниран“ патладжан просто не изглежда да улови същността на това ястие.  Но всъщност не е правилно напълнена – което означава, че не е необходимо загребване, което означава, че е по-лесна за приготвяне. Печеля!

Изпотяването на патладжана, за да се отстрани излишната вода, е препоръчителна, но не задължителна стъпка. Той подправя плътта, както и извлича излишната вода, която иначе се събира в патладжана, което размива вкуса, когато го ядете.

Но най-вече можете да заобиколите този проблем, като просто изрежете прорези в кожата, за да оставите водата да изтича, докато се пече. Така че не се изпотявайте, ако нямате време да се потите! *Съжалявам, не можах да устоя!*

Вкусно ястие с пълнен патладжан с телешка кайма

  1. Разрежете патладжана на две по дължина. Запазете капачката/стъблото непокътнати и ги изрежете, това помага да държите патладжана заедно, след като е изпечен и мек.

  2. Диаманти – С помощта на малък остър нож изрежете 2,5 cm/1″ диаманти в плътта, като отрежете доколкото ви е удобно, без да пробивате плътта.

  3. Споменатите диаманти!

  4. Сол – Поръсете повърхността със сол и я втрийте. Хубаво е да я вкарате в процепите, но дори и само да разтриете повърхността, солта ще си пробие път в прорезите.

  5. Потете се 30 минути. Слагам патладжана с главата надолу в гевгир, за да изтече водата.

  6. Изстискайте като гъба, за да отстраните излишната вода, след което подсушете повърхността.

ПРИГОТВЯНЕ НА „ПЪЛНЕНИ“ ПАТЛАДЖАНИ

ПРИГОТВЯНЕ НА „ПЪЛНЕНИ“ ПАТЛАДЖАНИ

  1. Смесете сместа от подправки Chermoula в купа. Отмерете 3 ч.ч. и заделете за месото.

  2. Паста – Добавете зехтин и лимонов сок към останалата чермула и разбъркайте, за да образувате паста.

  3. Размажете пастата върху повърхността на патладжана.

  4. Печете 45 минути на 180°C/350°F (160°C вентилатор) или докато патладжанът омекне. Понякога отнема повече време – не забравяйте да проверите ръбовете.

  5. Месо с подправки – Бързо готвене! Задушете чесъна и лука, след това сгответе агнешкото със запазената смес от подправки Chermoula. Накрая добавете доматеното пюре и водата, за да стане плънката "сочна" (а не суха и ронлива).

  6. Сглобяване – Отгоре изпечения патладжан намажете с агнешката плънка. Намажете с кисело мляко, поръсете с кедрови ядки и кориандър, след което го натопете!

Смесете сместа от подправки Chermoula в купа. Отмерете 3 ч.ч. и заделете за месото.  Паста – Добавете зехтин и лимонов сок към останалата чермула и разбъркайте, за да образувате паста.  Размажете пастата върху повърхността на патладжана.  Печете 45 минути на 180°C/350°F (160°C вентилатор) или докато патладжанът омекне. Понякога отнема повече време – не забравяйте да проверите ръбовете.  Месо с подправки – Бързо готвене! Задушете чесъна и лука, след това сгответе агнешкото със запазената смес от подправки Chermoula. Накрая добавете доматеното пюре и водата, за да стане плънката "сочна" (а не суха и ронлива).  Сглобяване – Отгоре изпечения патладжан намажете с агнешката плънка. Намажете с кисело мляко, поръсете с кедрови ядки и кориандър, след което го натопете!

    Телешка кайма от Блек Ангъс без подправки

    28.99 лв
    Количество
     
    28.99 лв
     

    Детайли за Телешка кайма без подправки

    100% Телешко месоПрясно телешко месоБез подправкиДоставя се с хладилна чантаТранспортиране при -1 до +4 °C
    Вижте повече информация за продукта

    Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган