Продукти:
- 1,5 кг. телешка плешка
- 6 скилидки чесън
- 1-2 моркова
- черен пипер
- сол
- 2 ч.л. червен пипер
- 3 с.л. телешка лой
- 3 дафинови листа
- 200 мл. качествено червено вино
- 100 мл. вода
Начин на приготвяне:
Почистете телешката плешка от жили и ципи. С помощта на остър нож направете дълбоки разрези на различни места и пъхнете, нарязани скилидки чесън. Шпиковайте добре цялото месо от двете страни. Поръсете с черен пипер и сол. Намажете добре с червен пипер. Полейте с разтопената лой и сложете няколко листенца дафинов лист. Нарежете морковите на ситно. Полейте с червено вино и малко вода. Затворете капака и поставете йенската тенджера в студената фурна. Загрейте на 200 градуса и печете един час, след което намалете фурната на 160 градуса и печете още два часа.
Нарежете месото и поднесете с гарнитура по избор.