Уникална рецепта за стриплойн стек на чугунен тиган с гарнитура

Пазарувай директно от снимката
Перфектно приготвен стриплойн стек във фурна с цветна гарнитура от печени зеленчуци

Необходими Продукти:

  • 1 Стриплойн стек (около 300 гр.)
  • Сол и прясно смлян черен пипер
  • 2 с.л. телешка лой
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязан
  • Няколко клонки пресен мащерка
  • 2 стръка розмарин

За Гарнитурата:

  • 500 гр. малки картофи, нарязани на половинки
  • 1 голям морков, нарязан на кръгчета
  • 200 гр. зелен фасул
  • 1 глава червен лук, нарязан на четвъртини
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • Сок от 1 лимон

Начин на Приготвяне:

  1. Подготовка на Стека:
    • Извадете охладения стек от хладилника и го оставете на стайна температура за около 30 минути.
  2. Подправяне и Приготвяне:
    • Подправете стека със сол и черен пипер.
    • Загрейте тиган на средно висока температура с лой. Поставете стека и го запечете от всяка страна за по 3 минути.
    • Добавете чесъна, мащерката и розмарина в тигана.

Кога да солите стриплойн стека?

Осоляването на стриплойн стека, няколко часа преди готвене я прави крехка и по-вкусна. Солта омекотява и усилва вкуса. Нужно му е обаче време, за да направи своята магия. В зависимост от това кого питате, времето варира от 45 минути до няколко дни. Според моя опит са ви нужни поне 2 часа, за да видите резултатите.

Когато осолите месото, солта изтегля вода от месото към повърхността чрез процес на осмоза. Това прави повърхността мокра, а месото вътре по-сухо. Нито едно от двете не е добро за приготвяне на страхотна пържола. С течение на времето обаче солта ще се разреди в повърхностните води и ще се абсорбира отново в месото заедно с водата. Ако си позволите лукса да изчакате няколко часа или да осолите предварително, това ще е от полза за стриплойн стека. В противен случай най-добре е осоляването непосредствено преди готвене, тъй като мократа повърхност ще повлияе на покафеняването.

  1. Гарнитура:
    • В голяма тава, смесете картофите, морковите, зеления фасул и червения лук.
    • Овкусете със сол, пипер, мед, горчица и лимонов сок.

Чугунен тиган срещу чугунена скара за печене на стриплойн стека?

И двете ще работят добре, но няма да получите онези прекрасни „белези от скара“ от чугунен тиган, освен ако няма оребрено дъно.
В зависимост от размера може да побере повече стекове. Кръгъл 22 или 25 см тиган може да е по-малко вместим в зависимост от това колко пържоли искате да печете едновременно.

След предварително загряване на фурната с решетката вътре на висока температура за 20 минути, температурата на повърхността на решетката достига близо 260 градуса. Това е възможно най-добро за получаване на перфектни следи от скара. Въпреки това, след като месото докосне решетката, температурата на повърхността веднага започва да пада, и то бързо. Тъй като отдолу няма източник на интензивна топлина, като огнище, температурата на чугунената скара никога не се възстановява напълно. Това означава, че ще получите само един комплект перфектно изглеждащи следи от скара, но не повече. Обърнете месото и следващата група следи от скара ще бъдат бледи и едва видими.

Печене на стриплойн стека

Честото обръщане на месото води до по-равномерно равномерно изпичане на стриплойн стека. Най-добрите препоръки за печена са да обръщаме на стриплойн стека на няколко пъти за по-добри резултати. Те предлагат да обръщате стриплойн стека на всеки 30 секунди. .

Приех препоръката за три минути, тъй като 30 секунди имат повече смисъл, когато печете стриплойн стека на тиган с еднопосочен топлинен поток. Когато печете на горещ чугунен тиган, топлината е двупосочна и топлинният поток е много по-малък проблем, докато отварянето и затварянето на фурната на всеки 30 секунди би довело до значителни загуби на топлина и по-дълго време за готвене.

Овкусяване на вашият стриплойн стек

Няма по-добър аромат за стриплойн стека от масло и пресни билки и гарнитура със зеленчуци. Маслото подобрява текстурата на стриплойн стека, правейки я по-„маслена“ крехка. Билките добавят повече вкус. Използвам билково масло за всичките си пържоли и печената пържола не е изключение. Чувствайте се свободни да използвате рецептата за смесено масло по-долу или да използвате своя собствена.

Време за почивка

Почивката е важна за всяка стриплойн стека и печената пържола не е изключение. Препоръчвам 5 минути почивка. Това е достатъчно фибрите на месото да се отпуснат и да поемат отново част от соковете, отделени при готвенето.

Сервирайте стека

С гарнитурата от зеленчуци, като полеете стека със соковете от тигана.

Премиум контрафиле от телешко месо (Стриплойн стек), Strip loin Steak

18.99 лв
Разфасовка от малко/голямо теле
 
18.99 лв
 

Детайли за Стриплойн стека от Блек Ангъс

Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чантаТранспортиране при -1 до +4 °CПремиум стек за барбекю
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган