Необходими Продукти:
- 1 Стриплойн стек (около 300 гр.)
- Сол и прясно смлян черен пипер
- 2 с.л. телешка лой
- 2 с.л. масло
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 малък клон розмарин
- 1 малък клон мащерка
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 с.л. мед
- 100 мл. червено вино
- 1 малък лук, нарязан на полумесеци
- 150 гр. гъби, нарязани
- 100 гр. чери домати, нарязани на половинки
Начин на Приготвяне:
-
Подготовка на Стека:
- Извадете стека от хладилника и го оставете на стайна температура за около 30 минути.
-
Подправяне:
- Подправете стека от двете страни със сол и черен пипер.
-
Загряване на Тигана:
- Загрейте тигана на средно-висока температура, добавете лойта.
-
Приготвяне на Стека:
- Поставете стека в тигана и гответе за около 4-5 минути от всяка страна за средно изпечено.
- Добавете маслото, чесъна, розмарина и мащерка. С лъжица поливайте от соса над стека докато се пече.
-
Добавяне на Соса:
- В отделен съд смесете балсамовия оцет, соевия сос, горчицата и меда. Добавете тази смес в тигана заедно с червеното вино.
-
Приготвяне на Зеленчуци:
- В отделен тиган, загрейте малко масло и добавете лука и гъбите. Гответе, докато омекнат.
-
Финализиране:
- Прибавете чери доматите към гъбите и лука. Гответе още няколко минути.
-
Сервиране:
- Сервирайте стека с приготвените гъби, лук и чери домати. Полейте с винения сос от тигана.