Шкембе чорбата - деликатес, лек или еликсир? Тя спада към онези супи, за които се носят легенди! Шкембе чорбата е от признатите лекове срещу махмурлук. Да приготвиш вкусна шкембе чорба вкъщи е лесна задача, като единственото условие е да имате качествено и чисто шкембе.
Необходими съставки:
-
телешко шкембе - 700 гр.
-
прясно мляко - 1 л.
- телешки костен бульон - 2 буркана по 700 гр.
-
телешка лой - 40 гр.
-
червен пипер - 1 с.л.
-
брашно - 1 с. л.
-
черен пипер - 1/2 ч. л.
-
чесън - 10 скилидки
-
оцет - 100 мл.
Начин на приготвяне
- Първата стъпка е в тенджера да стоплите телешкия бульон. Към него добавете горещото прясно мляко, 2 чаени лъжици сол и ½ чаена лъжица черен пипер.
- В дълбок тиган сгорещявате телешката лой, добавяте червения пипер и брашното и ги запържвате за около минута - две, след което добавяте няколко лъжици от бульона и бъркате докато се получи еднородна смес.
- Изсипвате запръжката в бульона, добавяте и телешкото шкембе от буркана и оставяте супата да поври няколко минути.