1. Телешки джолан (Особуко) с пилаф
- телешки джолан - 500-600 гр.
- ориз басмати - 1 ч.ч.
- червен лук - 1 глава
- кафява захар - 2 с.л.
- шамфъстък - 50 гр (суров)
- телешка лой - 20 гр.
- куркума
- черен пипер
- червен пипер
- пушен червен пипер
Предварително сваряваме джолана. Най-лесно е с помощта на уред за бавно готвене.
Овалваме джолана в смес от сол, черен и червен пипер и малко пушен червен пипер и запичаме на грил, докато получи лек загар.
Нарязания на полумесеци лук карамелизираме заедно с кафявата захар. Към него добавяме ядките, оставяме за още няколко секунди и отстраняваме от котлона.
Сваряваме ориза според указанията на опаковката. След като е готов и отцеден от водата, добавяме лойта, малко сол, куркума и прибавяме карамелизирания лук с ядките към пилафа.
Поставяме ориза в съд с капак, като между капака и съда поставяме кърпа, за да се задуши добре, и оставяме така 10 мин.
След това ястието е готово за консумация.
2. Телешки джолан (Особуко) в сос
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- телешки джолан - 4 шайби с кост по около 300 гр. всяка
- лук - 2 глави
- моркови - 3 бр.
- целина - 2 стръка
- чесън - 3 скилидки
- домати - 200 гр. смлени
- вино - 200 мл. сухо (бяло или червено)
- черен пипер
- сол
- дафинов лист - 2 бр.
- мащерка
- брашно
- телешка лой - 4-5 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Овкусете месото с черния пипер и сол. В тиган загрейте лойта. Оваляйте джоланите в брашното и ги изпържете от двете страни за по 3-4 минути.
Извадете и ги прехвърлете в тавичка. В същата мазнина запържете лука, морковите, целината, чесъна, като всичко сте нарязали на едро.
Овкусете със сол, дафинов лист и мащерка. Изгасете с 200 мл. вино и долейте 300 мл. вода. Добавете смлените домати, разбъркайте и прехвърлете сместа при месото.
Хубаво затворете тавичката с алуминиево фолио. Печете един час на 200 градуса и още три часа на 180 градуса. Пет минути преди да го извадите от фурната, махнете фолиото и оставете да се запече.
Извадете ястието и отделете по-голяма част от зеленчуците с част от бульона.
Пасирайте и върнете обратно в тавата.
Разбъркайте соса и сервирайте телешкия джолан с предпочитана от вас гарнитура!
3.Телешки джолан (Особуко) в гювече
- телешки джолан осо буко - 1.5 кг. джолан
- моркови - 4 - 5 бр.
- целина - 1 глава
- лук - 400 гр. дребен
- червено вино - 300 мл.
- брашно - 2 с.л.
- чесън - 10 - 12 бр. скилидки
- дафинов лист - 2 бр.
- доматено пюре - 1 с.л.
- вода - 1 ч.ч.
- бахар - 5 - 6 зърна
- сол
Наредете джолана в подходящ глинен съд. Отгоре сложете едро нарязаните моркови и целина. Добавете целите главички лук, обелените скилидки чесън.
Залейте продуктите с брашното, което сте размили с малко хладка вода и доматеното пюре. Сложете дафиновите листа и зърната бахар. Посолете на вкус и залейте с червеното вино и водата.
Запечатайте капака на гювеча с обикновено тесто и печете около 4 часа на умерено загрята на 180 градуса фурна.
4. Телешки джолан (Особуко) с бяло вино
- телешки джолан на шайби - 1.2 кг.
- телешка лой - 5-6 с.л.
- брашно - 3 с.л.
- лук - 3 глави
- чесън - 3 скилидки
- вода - 1 ч.ч.
- доматено пюре - 2 с.л.
- домати - 4 бр.
- босилек - на вкус
- магданоз - 1/2 връзка
- черен пипер - на вкус
- бяло вино - 1 ч.ч.
- сол - на вкус
- червен пипер - 1/2 ч.л
Нарязания на парчета телешки джолан овалваме в брашно и запържваме в сгорещената лой. Прибавяме почистените и нарязани лук и чесън.
Когато зеленчуците се позапържат, прибавяме лъжица брашно, разбъркваме и доливаме водата, с предварително размитото доматено пюре и обелените и нарязани домати. Разбъркваме добре и задушаваме за 1 час.
Добавяме нарязания магданоз, босилека, черния, червен пипер и сол на вкус. Изсипваме виното и готвим още 10 минути. Поднасяме с картофи.
5. Телешки джолан осо буко с моркови и чесън
- телешки джолан осо буко - около 1 - 1.5 кг
- зехтин - 0.5 ч.ч. екстра върджин
- целина - 2 стръка /или 1/4 глава/ едро нарязани
- моркови - 3 едро нарязани
- бяло вино - 1 ч.ч.
- масло - 30 грама
- чесън - 5 скилидки
- коняк - 1/2 ч.ч.
- розмарин - 2 стръка
- сол
На няколко места направете прорези с остър нож и сложете вътре листенца розмарин и скилидки чесън.
Сипете виното и зехтина и така завъртете джолана, че да се намокри целия.
Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 6 часа, като от време на време го обръщате.
След като мине това време, прехвърлете течността в тенджера или дълбок съд за печене.
Загрейте маслото в тигана и запечатайте джолана от всички страни. Добавете нарязаните на едро целина и моркови, разбъркайте.
Налейте коняка и когато алкохолът се изпари, намалете огъня и прибавете клонче розмарин. Налейте бялото вино и прехвърлете всичко в съда за печене.
Пъхнете в загрята на 220 градуса фурна и печете около 80 минути (без вентилатор). На 20-тата минута от печенето обърнете джолана.
Сервирайте джолана, полят със соковете от печенето и гарнитура по избор.
6. Чорба от телешки джолан осо буко с печурки
- телешки джолан осо буко - 750 гр.
- праз - 1 стрък
- лук - 1 глава
- гъби - 5 - 6 бр. (печурки)
- чушки - 1 - 2 бр. (червени)
- домати - 1 - 2 бр.
- телешка лой - 30 гр.
- брашно - 1 с.л.
- червен пипер - 1 ч.л.
- черен пипер - на вкус
- магданоз - на вкус
- сол - на вкус
Джоланът на шайби се слага да ври в подсолена вода до поомекване на месото, след което прибавяме ситно нарязаните печурки и праз. Оставяме да ври за 30 мин.
Измитите и изчистени домати и чушки се нарязват на ситно и се добавят към чорбата.
Свареният джолан се изважда, обезкостява и месото се връща обратно в тенджерата.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнина за 6-7 мин., като накрая добавяме брашното и червения пипер с разбъркване и прибавяме към чорбата. Оставяме на огън за още 10-тина минути.
След отстраняване на тенджерата от котлона, поръсваме с черен пипер и магданоз.
7. Задушен телешки джолан осо буко на фурна
- телешки джолан осо буко - 1 кг
- доматен сос - 300 гр.
- зелен боб - 50 гр.
- грах - 50 гр.
- картофи - 400 гр.
- гъби - 200 гр.
- лук - 1 глава
- телешка лой - 40 гр.
- орехи - 80 гр.
- сол
Сварете джолана в подсолена вода, извадете го от бульона, обезкостете и го нарежете на дребни парчета.
В сгорещената лой и малко бульон задушете ситно нарязаните лук, гъби и грах.
Към средата на задушаването се прибавяи зеленият фасул.
Сварете картофите и ги намачкайте на пюре.
Към задушената зеленучкова смес прибавете месото. Поръсете със смлените орехи и разбъркайте.
Сервирайте джолана с пюрето, залят с доматения сос
8. Телешки джолан осо буко с ризото
- телешки джолан осо буко - 4 шайби
- телешка лой - 8 с.л.
- лук - 1 глава червен
- бяло вино - 150 мл.
- телешки костен бульон - 200 - 250 мл.
- домати - 200 гр. от консервирани
- черен пипер
- сол
- брашно - за паниране
ЗА РИЗОТО
- лук - 1 глава
- ориз - 300 гр.
- телешка лой - 4 с.л.
- бульон - 1 литър телешки костен бульон
- шафран - 1 щипка
- масло - 25 - 30 гр.
- сирене - пармезан
ЗА ЗАЛИВКАТА
- чесън - 2 - 3 скилидки
- магданоз - 2 - 3 стръка
- телешка лой - 1 с.л.
- лимони - 1 бр. сок и кора
- сол - 1 щипка
Овкусяваме шайбите джолан със сол и черен пипер. Овалваме ги в брашно, като леко потупваме, за да отстраним излишното количество. Джоланите се запържват от двете страни в силно сгорещена мазнина.
Месото се изважда и прибира на топло, а в загрялата мазнина се запържва ситно нарязаната глава лук. Налива се бялото вино и се вари до редуциране на течността наполовина.
В сгъстения бульон се добавя телешки костен бульон и пасираните домати. Връща се месото и ястието се вари около 30 минути в тенджера под налягане.
Докато месото се вари, приготвяме ризотото. Загрявамелойта и запържваме ситно нарязаната глава лук. Добавяме ориза и запържваме, докато стане прозрачен. Постепенно наливаме бульона черпак по черпак, като изчакваме оризът да усвои течността, преди да добавим още бульон.
В последния черпак бульон добавяме щипка шафран и маслото, нарязано на парченца. Скилидките чесън се нарязват и задушават в телешка лой. Добавя се 2-3 с.л. лимонов сок и кората на половин лимон. Сосът се разбърква. С него се заливат джоланите. Месото се поднася върху канапе от ризото и се поръсва с настърган пармезан.
9. Телешки джолан осо буко със зеленчуци на фурна
- телешки джолан осо буко - 4 бр.
- броколи - 200 гр.
- картофи - 300 гр.
- бейби моркови - 200 гр.
- лук - 300 гр.
- телешки костен бульон
- телешка лой
- розмарин
- чубрица
- червен пипер
- горица - 1 к.ч.
- сол
Извадете месото да се отпусне на стайна температура. Натъркайте го с горчицата и подправките. Оставете го 1 час, докато си поеме от тях и след това го запържете от всички страни до златисто.
На дъното на намазнена тенджера наредете канапе от броколи, картофи, лук, моркови. Поставете месото и залейте с разтворения във вода бульон. Целта е да се покрие канапето.
Запечатайте яденето с фолио и го поставете се пече в загрята на 180 градуса фурна, като от време на време поливате месото със соса.
Гответе ястието между 2 и 3 часа в зависимост от това дали харесвате месото по-препечено, или не. Малко преди да извадите яденето от фурната, махнете фолиото и запечете.