Рецепти с телешки джолан на шайби (Особуко)

Пазарувай директно от снимката
Рецепти с телешки джолан на шайби (Особуко)

1. Телешки джолан (Особуко) с пилаф

  • телешки джолан - 500-600 гр.
  • ориз басмати - 1 ч.ч.
  • червен лук - 1 глава
  • кафява захар - 2 с.л.
  • шамфъстък - 50 гр (суров)
  • телешка лой - 20 гр.
  • куркума
  • черен пипер
  • червен пипер
  • пушен червен пипер

Предварително сваряваме джолана. Най-лесно е с помощта на уред за бавно готвене.

Овалваме джолана в смес от сол, черен и червен пипер и малко пушен червен пипер и запичаме на грил, докато получи лек загар.

Нарязания на полумесеци лук карамелизираме заедно с кафявата захар. Към него добавяме ядките, оставяме за още няколко секунди и отстраняваме от котлона.

Сваряваме ориза според указанията на опаковката. След като е готов и отцеден от водата, добавяме лойта, малко сол, куркума и прибавяме карамелизирания лук с ядките към пилафа.

Поставяме ориза в съд с капак, като между капака и съда поставяме кърпа, за да се задуши добре, и оставяме така 10 мин.

След това ястието е готово за консумация.

2. Телешки джолан (Особуко) в сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • телешки джолан - 4 шайби с кост по около 300 гр. всяка
  • лук - 2 глави
  • моркови - 3 бр.
  • целина - 2 стръка
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 200 гр. смлени
  • вино - 200 мл. сухо (бяло или червено)
  • черен пипер
  • сол
  • дафинов лист - 2 бр.
  • мащерка
  • брашно
  • телешка лой - 4-5 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Овкусете месото с черния пипер и сол. В тиган загрейте лойта. Оваляйте джоланите в брашното и ги изпържете от двете страни за по 3-4 минути.

Извадете и ги прехвърлете в тавичка. В същата мазнина запържете лука, морковите, целината, чесъна, като всичко сте нарязали на едро.

Овкусете със сол, дафинов лист и мащерка. Изгасете с 200 мл. вино и долейте 300 мл. вода. Добавете смлените домати, разбъркайте и прехвърлете сместа при месото.

Хубаво затворете тавичката с алуминиево фолио. Печете един час на 200 градуса и още три часа на 180 градуса. Пет минути преди да го извадите от фурната, махнете фолиото и оставете да се запече.

Извадете ястието и отделете по-голяма част от зеленчуците с част от бульона.

Пасирайте и върнете обратно в тавата.

Разбъркайте соса и сервирайте телешкия джолан с предпочитана от вас гарнитура!

3.Телешки джолан (Особуко) в гювече

  • телешки джолан осо буко - 1.5 кг. джолан
  • моркови - 4 - 5 бр.
  • целина - 1 глава
  • лук - 400 гр. дребен
  • червено вино - 300 мл.
  • брашно - 2 с.л.
  • чесън - 10 - 12 бр. скилидки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • сол

Наредете джолана в подходящ глинен съд. Отгоре сложете едро нарязаните моркови и целина. Добавете целите главички лук, обелените скилидки чесън.

Залейте продуктите с брашното, което сте размили с малко хладка вода и доматеното пюре. Сложете дафиновите листа и зърната бахар. Посолете на вкус и залейте с червеното вино и водата.

Запечатайте капака на гювеча с обикновено тесто и печете около 4 часа на умерено загрята на 180 градуса фурна.

4. Телешки джолан (Особуко) с бяло вино

  • телешки джолан на шайби - 1.2 кг.
  • телешка лой - 5-6 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • лук - 3 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • вода - 1 ч.ч.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • домати - 4 бр.
  • босилек - на вкус
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер - на вкус
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1/2 ч.л

Нарязания на парчета телешки джолан овалваме в брашно и запържваме в сгорещената лой. Прибавяме почистените и нарязани лук и чесън.

Когато зеленчуците се позапържат, прибавяме лъжица брашно, разбъркваме и доливаме водата, с предварително размитото доматено пюре и обелените и нарязани домати. Разбъркваме добре и задушаваме за 1 час.

Добавяме нарязания магданоз, босилека, черния, червен пипер и сол на вкус. Изсипваме виното и готвим още 10 минути. Поднасяме с картофи.

.

5. Телешки джолан осо буко с моркови и чесън

  • телешки джолан осо буко - около 1 - 1.5 кг
  • зехтин - 0.5 ч.ч. екстра върджин
  • целина - 2 стръка /или 1/4 глава/ едро нарязани
  • моркови - 3 едро нарязани
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • масло - 30 грама
  • чесън - 5 скилидки
  • коняк - 1/2 ч.ч.
  • розмарин - 2 стръка
  • сол
Измийте джолана и го подсушете добре. Натрийте го отвсякъде със сол и го сложете в голям съд (да не е пластмасов или метален).

На няколко места направете прорези с остър нож и сложете вътре листенца розмарин и скилидки чесън.

Сипете виното и зехтина и така завъртете джолана, че да се намокри целия.

Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 6 часа, като от време на време го обръщате.

След като мине това време, прехвърлете течността в тенджера или дълбок съд за печене.

Загрейте маслото в тигана и запечатайте джолана от всички страни. Добавете нарязаните на едро целина и моркови, разбъркайте.

Налейте коняка и когато алкохолът се изпари, намалете огъня и прибавете клонче розмарин. Налейте бялото вино и прехвърлете всичко в съда за печене.

Пъхнете в загрята на 220 градуса фурна и печете около 80 минути (без вентилатор). На 20-тата минута от печенето обърнете джолана.

Сервирайте джолана, полят със соковете от печенето и гарнитура по избор.

6. Чорба от телешки джолан осо буко с печурки

  • телешки джолан осо буко - 750 гр.
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • гъби - 5 - 6 бр. (печурки)
  • чушки - 1 - 2 бр. (червени)
  • домати - 1 - 2 бр.
  • телешка лой - 30 гр.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - на вкус
  • сол - на вкус

Джоланът на шайби се слага да ври в подсолена вода до поомекване на месото, след което прибавяме ситно нарязаните печурки и праз. Оставяме да ври за 30 мин.

Измитите и изчистени домати и чушки се нарязват на ситно и се добавят към чорбата.

Свареният джолан се изважда, обезкостява и месото се връща обратно в тенджерата.

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнина за 6-7 мин., като накрая добавяме брашното и червения пипер с разбъркване и прибавяме към чорбата. Оставяме на огън за още 10-тина минути.

След отстраняване на тенджерата от котлона, поръсваме с черен пипер и магданоз.

7. Задушен телешки джолан осо буко на фурна

Сварете джолана в подсолена вода, извадете го от бульона, обезкостете и го нарежете на дребни парчета.

В сгорещената лой и малко бульон задушете ситно нарязаните лук, гъби и грах.

Към средата на задушаването се прибавяи зеленият фасул.

Сварете картофите и ги намачкайте на пюре.

Към задушената зеленучкова смес прибавете месото. Поръсете със смлените орехи и разбъркайте.

Сервирайте джолана с пюрето, залят с доматения сос

8. Телешки джолан осо буко с ризото

ЗА РИЗОТО
  • лук - 1 глава
  • ориз - 300 гр.
  • телешка лой - 4 с.л.
  • бульон - 1 литър телешки костен бульон
  • шафран - 1 щипка
  • масло - 25 - 30 гр.
  • сирене - пармезан
ЗА ЗАЛИВКАТА
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • телешка лой - 1 с.л.
  • лимони - 1 бр. сок и кора
  • сол - 1 щипка

Овкусяваме шайбите джолан със сол и черен пипер. Овалваме ги в брашно, като леко потупваме, за да отстраним излишното количество. Джоланите се запържват от двете страни в силно сгорещена мазнина.

Месото се изважда и прибира на топло, а в загрялата мазнина се запържва ситно нарязаната глава лук. Налива се бялото вино и се вари до редуциране на течността наполовина.

В сгъстения бульон се добавя телешки костен бульон и пасираните домати. Връща се месото и ястието се вари около 30 минути в тенджера под налягане.

Докато месото се вари, приготвяме ризотото. Загрявамелойта и запържваме ситно нарязаната глава лук. Добавяме ориза и запържваме, докато стане прозрачен. Постепенно наливаме бульона черпак по черпак, като изчакваме оризът да усвои течността, преди да добавим още бульон.

В последния черпак бульон добавяме щипка шафран и маслото, нарязано на парченца. Скилидките чесън се нарязват и задушават в телешка лой. Добавя се 2-3 с.л. лимонов сок и кората на половин лимон. Сосът се разбърква. С него се заливат джоланите. Месото се поднася върху канапе от ризото и се поръсва с настърган пармезан.

9. Телешки джолан осо буко със зеленчуци на фурна

Извадете месото да се отпусне на стайна температура. Натъркайте го с горчицата и подправките. Оставете го 1 час, докато си поеме от тях и след това го запържете от всички страни до златисто.

На дъното на намазнена тенджера наредете канапе от броколи, картофи, лук, моркови. Поставете месото и залейте с разтворения във вода бульон. Целта е да се покрие канапето.

Запечатайте яденето с фолио и го поставете се пече в загрята на 180 градуса фурна, като от време на време поливате месото със соса.

Гответе ястието между 2 и 3 часа в зависимост от това дали харесвате месото по-препечено, или не. Малко преди да извадите яденето от фурната, махнете фолиото и запечете.

Телешки джолан с кост, Особуко от Блек Ангъс, Osso Bucco

24.99 лв
Количество
 
24.99 лв
 

Детайли за телешкия джолан с кост (Особуко)

Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чанта Транспортиране при -1 до +4 °CПодходящо за фурна
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган