Запечена телешка плешка на фурна с билкови подправки

Пазарувай директно от снимката
Запечена телешка плешка на фурна с билкови подправки

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
на телешката плешка на фурна

 80 МИН
продължителност

60 МИН
готвене

ЛЕСНО
ниво на умения

2
порции

 

СЪСТАВКИ

ВТРИВАНЕ НА БИЛКИ ОТ ЧЕСЪН

  • 2 чаши нарязани пресни билки (като розмарин, магданоз, босилек, мащерка)
  • 1 глава чесън, пасиран
  • ½ чаша зехтин
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица прясно смлян черен пипер
  • 1 телешка печена плешка (1.8кг до 3.20 кг)

БИЛКОВ ПАН СОС

  • Зехтин
  • Запазена смес от чесън/билки от печено
  • ½ чаша червено вино
  • 1 супена лъжица царевично нишесте (или брашно от маца за Пасха)
  • ¼ чаша топла вода
  • 1-2 чаши телешки бульон, зеленчуков бульон или вода

ПОДГОТОВКА 5 мин

1. Смесете всички съставки за чесън и билка за триене заедно и разтрийте цялото печено месо. Охлажда се 4-6 часа. 

2. Когато сте готови за готвене, оставете печеното да достигне стайна температура, преди да покафенее. Остържете билките и чесъна от печеното в малък съд и оставете настрана.

3. Загрейте фурната до 250°F.  

4. Загрейте 2-3 супени лъжици зехтин в голяма холандска фурна. Поставете печеното в тигана и гответе, необезпокоявано, 3-4 минути. Завъртете, докато всички страни на печеното се запекат добре (можете да направите това във фурна с температура 450°F, но печенето е много по-добре на котлона.) Поставете печеното във фурната.

5. Оставете 20 минути на паунд или гответе, докато печеното стане средно изпечено.

6. Извадете печеното от холандската фурна и оставете печеното да почине под хлабава палатка от алуминиево фолио поне 10 минути преди изрязване.

7. Прехвърлете холандската фурна на котлона. Добавете още зехтин, ако е необходимо. Добавете билково-чесновата смес и гответе на слаб огън, докато чесънът стане напълно карамелизиран и хрупкав. Добре е, ако част от него започне да полепва по тигана, но не забравяйте да отстраните чесъна и билките, преди да загорят.

8. Деглазирайте тигана с червено вино, като изстържете парченцата по дъното, докато виното къкри.

9. Смесете царевичното нишесте с топла вода, докато се разтвори. Добавете към виното, заедно с бульона/водата. Оставете да заври, след това намалете топлината. Върнете парчетата чесън и билки в тигана и оставете да къкри, за да намалят до желаната гъстота.

10. Нарежете печено и сервирайте със сос от пан. 

Обезкостена телешка плешка от Блек Ангъс

Редовна цена 34.99 лв
Количество
 
Редовна цена 34.99 лв
 
Детайли за Телешка плешка от Блек Ангъс
Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чанта Транспортиране при -1 до +4 °CГотвене на фурна, тиган
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган