ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
на телешката плешка на фурна
80 МИН |
60 МИН |
ЛЕСНО |
2 |
СЪСТАВКИ
ВТРИВАНЕ НА БИЛКИ ОТ ЧЕСЪН
- 2 чаши нарязани пресни билки (като розмарин, магданоз, босилек, мащерка)
- 1 глава чесън, пасиран
- ½ чаша зехтин
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица прясно смлян черен пипер
- 1 телешка печена плешка (1.8кг до 3.20 кг)
БИЛКОВ ПАН СОС
- Зехтин
- Запазена смес от чесън/билки от печено
- ½ чаша червено вино
- 1 супена лъжица царевично нишесте (или брашно от маца за Пасха)
- ¼ чаша топла вода
- 1-2 чаши телешки бульон, зеленчуков бульон или вода
ПОДГОТОВКА 5 мин
1. Смесете всички съставки за чесън и билка за триене заедно и разтрийте цялото печено месо. Охлажда се 4-6 часа.
2. Когато сте готови за готвене, оставете печеното да достигне стайна температура, преди да покафенее. Остържете билките и чесъна от печеното в малък съд и оставете настрана.
3. Загрейте фурната до 250°F.
4. Загрейте 2-3 супени лъжици зехтин в голяма холандска фурна. Поставете печеното в тигана и гответе, необезпокоявано, 3-4 минути. Завъртете, докато всички страни на печеното се запекат добре (можете да направите това във фурна с температура 450°F, но печенето е много по-добре на котлона.) Поставете печеното във фурната.
5. Оставете 20 минути на паунд или гответе, докато печеното стане средно изпечено.
6. Извадете печеното от холандската фурна и оставете печеното да почине под хлабава палатка от алуминиево фолио поне 10 минути преди изрязване.
7. Прехвърлете холандската фурна на котлона. Добавете още зехтин, ако е необходимо. Добавете билково-чесновата смес и гответе на слаб огън, докато чесънът стане напълно карамелизиран и хрупкав. Добре е, ако част от него започне да полепва по тигана, но не забравяйте да отстраните чесъна и билките, преди да загорят.
8. Деглазирайте тигана с червено вино, като изстържете парченцата по дъното, докато виното къкри.
9. Смесете царевичното нишесте с топла вода, докато се разтвори. Добавете към виното, заедно с бульона/водата. Оставете да заври, след това намалете топлината. Върнете парчетата чесън и билки в тигана и оставете да къкри, за да намалят до желаната гъстота.
10. Нарежете печено и сервирайте със сос от пан.