Запечена телешка плешка на фурна с билкови подправки

Пазарувай директно от снимката
Запечена телешка плешка на фурна с билкови подправки

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
на телешката плешка на фурна

 80 МИН
продължителност

60 МИН
готвене

ЛЕСНО
ниво на умения

2
порции

 

СЪСТАВКИ

ВТРИВАНЕ НА БИЛКИ ОТ ЧЕСЪН

  • 2 чаши нарязани пресни билки (като розмарин, магданоз, босилек, мащерка)
  • 1 глава чесън, пасиран
  • ½ чаша зехтин
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица прясно смлян черен пипер
  • 1 телешка печена плешка (1.8кг до 3.20 кг)

БИЛКОВ ПАН СОС

  • Зехтин
  • Запазена смес от чесън/билки от печено
  • ½ чаша червено вино
  • 1 супена лъжица царевично нишесте (или брашно от маца за Пасха)
  • ¼ чаша топла вода
  • 1-2 чаши телешки бульон, зеленчуков бульон или вода

ПОДГОТОВКА 5 мин

1. Смесете всички съставки за чесън и билка за триене заедно и разтрийте цялото печено месо. Охлажда се 4-6 часа. 

2. Когато сте готови за готвене, оставете печеното да достигне стайна температура, преди да покафенее. Остържете билките и чесъна от печеното в малък съд и оставете настрана.

3. Загрейте фурната до 250°F.  

4. Загрейте 2-3 супени лъжици зехтин в голяма холандска фурна. Поставете печеното в тигана и гответе, необезпокоявано, 3-4 минути. Завъртете, докато всички страни на печеното се запекат добре (можете да направите това във фурна с температура 450°F, но печенето е много по-добре на котлона.) Поставете печеното във фурната.

5. Оставете 20 минути на паунд или гответе, докато печеното стане средно изпечено.

6. Извадете печеното от холандската фурна и оставете печеното да почине под хлабава палатка от алуминиево фолио поне 10 минути преди изрязване.

7. Прехвърлете холандската фурна на котлона. Добавете още зехтин, ако е необходимо. Добавете билково-чесновата смес и гответе на слаб огън, докато чесънът стане напълно карамелизиран и хрупкав. Добре е, ако част от него започне да полепва по тигана, но не забравяйте да отстраните чесъна и билките, преди да загорят.

8. Деглазирайте тигана с червено вино, като изстържете парченцата по дъното, докато виното къкри.

9. Смесете царевичното нишесте с топла вода, докато се разтвори. Добавете към виното, заедно с бульона/водата. Оставете да заври, след това намалете топлината. Върнете парчетата чесън и билки в тигана и оставете да къкри, за да намалят до желаната гъстота.

10. Нарежете печено и сервирайте със сос от пан. 

Обезкостена телешка плешка от Блек Ангъс

34.99 лв
Количество
 
34.99 лв
 

Детайли за Телешка плешка от Блек Ангъс

Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чанта Транспортиране при -1 до +4 °CГотвене на фурна, тиган
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган