Рецепта за Телешки Черен дроб на скара

Пазарувай директно от снимката
Рецепта за Телешки Черен дроб на скара

Печеният телешки дроб на скара е изключително хранителен и лесен за приготвяне. Най-доброто в тази рецепта е пикантната и ароматна марината, вдъхновена от популярния перуански сос Антикучо.

Марината е толкова добра, че може да се използва и за стекове. В перуанската кухня тя традиционно се прилага върху сърца от говеждо или телешко месо.

Необходими продукти:
  • 450 г телешки дроб 

  • 2 люти чушки (напр. bird's eye или други по избор)

  • 5 скилидки чесън, ситно нарязани

  • 1 с.л. червен пипер

  • 2 ч.л. смлян кимион

  • 2 с.л. телешка лой

  • 1 ч.л. морска сол

  • ½ ч.л. черен пипер

  • 3 с.л. винен оцет (червен)

  • 2 стръка пресен магданоз (листа за гарниране, стъблата за маринатата)

Необходими уреди:

  • Барбекю

  • Шишове за шишчета (метални или дървени, предварително накиснати във вода)

Начин на приготвяне:
  1. Нарежете дроба на ивици или кубчета, в зависимост от предпочитанията ви. Това увеличава контактната площ с маринатата.

  2. Отстранете дръжките на чушките и ги нарежете ситно. Магданозът се разделя – листата за сервиране, а стъблата за маринатата.

  3. В купа смесете дроба с чушките, чесъна, пипера, кимиона, лойта, солта, черния пипер, оцета и стъблата от магданоза. Разбъркайте добре и оставете да се маринова около 30 минути.

  4. Ако използвате дървени шишове, накиснете ги предварително във вода.

  5. Нанижете парчетата дроб на шишовете. Загрейте грила до 220°C (425°F) на висока температура.

  6. Изпечете дроба за около 3–4 минути от всяка страна. Не го препичайте – вътрешността трябва да остане леко розова.

  7. Сервирайте топло, поръсено с пресен магданоз.

Овкусяване на телешкия дроб (шишчета)
Съвети за перфектен резултат:
  • Не препичайте дроба – прекаленото готвене го прави сух и жилав.

  • Нарязването на по-малки парчета улеснява поемането на маринатата.

  • Ако не разполагате с грил, рецептата може да се адаптира и за грил тиган.

Телешки черен дроб (шишчета) - Поднасяне в готов вид

Полезни свойства на телешкия дроб:

Телешкият дроб е супер храна – източник на протеини, желязо, витамин A и витамини от група B. Съдържа значително повече хранителни вещества в сравнение с мускулното месо. В традиционните култури вътрешностите се считат за най-ценната част от животното.

Ако не консумирате често дроб, обмислете качествена хранителна добавка с дроб за допълнителни ползи.

Тази рецепта е чудесен начин да включите повече хранителни вещества във вашето меню, приготвени по лесен и вкусен начин с качествено телешко месо от BioAngus. Добър апетит!

BioAngus Телешки Черен дроб

10.99 лв
Разфасовки
 
10.99 лв
 

Детайли за телешкия черен дроб

Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган