Печеният телешки дроб на скара е изключително хранителен и лесен за приготвяне. Най-доброто в тази рецепта е пикантната и ароматна марината, вдъхновена от популярния перуански сос Антикучо.
Марината е толкова добра, че може да се използва и за стекове. В перуанската кухня тя традиционно се прилага върху сърца от говеждо или телешко месо.
Необходими продукти:
-
450 г телешки дроб
-
2 люти чушки (напр. bird's eye или други по избор)
-
5 скилидки чесън, ситно нарязани
-
1 с.л. червен пипер
-
2 ч.л. смлян кимион
-
2 с.л. телешка лой
-
1 ч.л. морска сол
-
½ ч.л. черен пипер
-
3 с.л. винен оцет (червен)
-
2 стръка пресен магданоз (листа за гарниране, стъблата за маринатата)
Необходими уреди:
-
Барбекю
-
Шишове за шишчета (метални или дървени, предварително накиснати във вода)
Начин на приготвяне:
-
Нарежете дроба на ивици или кубчета, в зависимост от предпочитанията ви. Това увеличава контактната площ с маринатата.
-
Отстранете дръжките на чушките и ги нарежете ситно. Магданозът се разделя – листата за сервиране, а стъблата за маринатата.
-
В купа смесете дроба с чушките, чесъна, пипера, кимиона, лойта, солта, черния пипер, оцета и стъблата от магданоза. Разбъркайте добре и оставете да се маринова около 30 минути.
-
Ако използвате дървени шишове, накиснете ги предварително във вода.
-
Нанижете парчетата дроб на шишовете. Загрейте грила до 220°C (425°F) на висока температура.
-
Изпечете дроба за около 3–4 минути от всяка страна. Не го препичайте – вътрешността трябва да остане леко розова.
-
Сервирайте топло, поръсено с пресен магданоз.

Съвети за перфектен резултат:
-
Не препичайте дроба – прекаленото готвене го прави сух и жилав.
-
Нарязването на по-малки парчета улеснява поемането на маринатата.
-
Ако не разполагате с грил, рецептата може да се адаптира и за грил тиган.

Полезни свойства на телешкия дроб:
Телешкият дроб е супер храна – източник на протеини, желязо, витамин A и витамини от група B. Съдържа значително повече хранителни вещества в сравнение с мускулното месо. В традиционните култури вътрешностите се считат за най-ценната част от животното.
Ако не консумирате често дроб, обмислете качествена хранителна добавка с дроб за допълнителни ползи.
Тази рецепта е чудесен начин да включите повече хранителни вещества във вашето меню, приготвени по лесен и вкусен начин с качествено телешко месо от BioAngus. Добър апетит!