Какво представляват телешки опашки?
Помислете за задушени телешки къси ребра, но с още повече вкус и ще разберете защо тези от нас, които ядат телешки опашка, стават замечтани, когато си помислят за тях.
Да, телешките опашки идват от опашката на говедото — добре трениран мускул, покрит с мраморна мазнина. Сегментирани от прешлени, така че са много богати на желязо, желатин и костен мозък.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ
15 мин |
3Ч |
ЛЕСНО |
4-6 |
Бележка: Сервираме телешките опашки с костите, но ако желаете лесно можете да отстраните костите от месото преди сервиране.
1. Бавното приготвяне на телешките опашки е най-добрият подход
Както при повечето трудни разфасовки, телешките опашки е най-добре да се готвят бавно за няколко часа. Те обикновено са мазни, така че е добре да ги приготвяме един ден напред, за да можем да ги охладим за една нощ и да изстържем мазнината отгоре на следващия ден.
Съставки
-
1 кг. телешки опашки от Блек Ангъс нарязани на парчета
-
Сол и прясно смлян черен пипер
-
1 супена лъжица телешка лой, плюс още за печене на зеленчуците
-
1 среден жълт лук , нарязан
-
1 голям морков , нарязан
-
1 ребро целина , нарязано
-
3 цели скилидки чесън
-
1 дафинов лист
-
Щипка мащерка
-
2 буркана по 700 гр. телешки костен бульон
-
700-1000 мл. червено вино
-
2 моркова, нарязани на парчета по 2-3 см.
-
2 пащърнака , нарязани на парчета по 2-3 см.
-
2 репи или рутабагас, нарязани на парчета по 2-3 см.
-
Магданоз
2. Стъпки за приготвяне на телешките опашки
Подсушете телешките опашки с хартиени кърпи. Поръсете отвсякъде със сол и черен пипер. Загрейте 1 супена лъжица лой на средна до средно висока температура в 6-литрова холандска фурна.
Работете на партиди и не препълвайте тигана, запържете телешките опашки в горещ тиган от всички страни до златисто кафяво. Използвайте щипки, за да извадите телешките опашки в чиния, като ги оставите настрана.
3. Запържете лука, морковите и целината:
Добавете нарязания лук, морков и целина в тигана. Гответе няколко минути, докато лукът стане прозрачен.
3. Добавете телешките опашки, чесъна, дафиновия лист, мащерката, солта, бульона, виното, след което оставете да къкри:
Добавете телешки опашки обратно в тигана. Добавете целите скилидки чесън, бульона и виното. Добавете дафинов лист, мащерка и половин чаена лъжичка сол. Оставете да къкри. Намалете топлината до минимум.
Покрийте и гответе 3 часа, докато месото омекне.
4. Загрейте фурната до 175°C.
Около 1 час преди месото да е готово, загрейте фурната, за да се запекат кореноплодите.
5. Печете кореноплодните зеленчуци:
Хвърлете моркови, пащърнак и ряпа в тиган за печене с 1 с.л. лой. Поръсете добре със сол и черен пипер.
Печете зеленчуците за 1 час или докато покафенеят леко и се сварят.
6. Премахнете от мазнината:
Когато месото омекне, извадете телешки опашки от течността за готвене. Или отстранете мазнината отгоре с лъжица, използвайте сепаратор за мазнини , за да отстраните мазнината, или охладете течността за готвене за няколко часа, така че мазнината да се втвърди, което улеснява отстраняването й.Ако готвите ястието предварително, на този етап можете просто да поставите яхнията в хладилника (оставете първо да достигне стайна температура), с телешките опашки все още в нея, и я оставете да изстине за една нощ. На следващия ден остържете мазнината, загрейте отново и след това извадете месото от съда.
7. Прецедете твърдите вещества от течността за готвене и намалете
8. Добавете обратно телешките опашки и печените зеленчуци:
След това добавете обратно телешките опашки и добавете печените зеленчуци в тигана. Загрейте на слаб огън за половин час, за да се смесят вкусовете.
Добавете малко нарязан магданоз преди сервиране.
Хареса ли ви рецептата, разкажете ни!