Съставки
-
Месо:
1 бр. говежда гръдна част (брискет), около 7 кг, с подрязана мазнина (желателно е да има малко мазнина отгоре). -
Подправки за суха марината:
- 3 с.л. морска сол
- 3 с.л. прясно смлян черен пипер
- 6 с.л. кафява захар
- 6 ч.л. пушен сладък червен пипер
- 6 ч.л. смлян кимион
- 6 ч.л. чесън на прах
- 3 ч.л. люспи от чили (може да добавите повече, ако обичате люто).
-
Барбекю сос:
- 75 г масло
- 3 средно голeми глави лук, ситно нарязани
- 6 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч.ч. кафява захар
- 1½ ч.ч. доматен сос
- 3 с.л. сос Уорчестър
- 1½ ч.ч. ябълков оцет
- 1 ч.ч. ром (по избор)
- Събраните сокове от месото, обезмаслени
Начин на приготвяне
-
Подготовка на подправките:
В малка купа смесете съставките за сухата марината. Втрийте равномерно подправките върху месото. -
Мариноване:
Разстелете два големи листа хартия за печене. Поставете месото (с мазнината нагоре) върху хартията за печене и внимателно запечатайте, като приберете ръбовете около месото. Поставете в хладилник за до 24 часа, за да се развие ароматът. -
Печене:
Загрейте барбекюто на ниска температура. Поставете увитото във фолио месо в голяма тава и печете около 4 часа, докато месото омекне. Оставете го да почине, докато се охлади достатъчно за работа.
-
Събиране на сокове:
След охлаждане отворете фолиото и отделете соковете в купа. Обезмаслете ги и ги запазете за соса. Увийте отново месото във фолиото, за да остане топло. -
Приготвяне на барбекю сос:
В среден съд загрейте маслото на средна температура и запържете лука до златисто. Добавете чесъна и гответе до аромат. Включете кафявата захар, доматения сос, соса Уорчестър, ябълковия оцет, събраните месни сокове и рома. Разбъркайте и оставете да къкри около 10 минути, докато се сгъсти. -
Гриловане на месото:
Включете грил функцията на фурната на висока температура. Разгънете горната част на хартията за печене, намажете месото с барбекю сос и гриловайте, докато горната част стане леко кафява и мазнината започне да се запича.
Начин на готвене
- Печене във фурна или барбекю при ниска температура.
- Завършване на грил за карамелизирана коричка.
С какво може да се сервира
- Картофено пюре
- Гриловани зеленчуци
- Салата от свежи зеленчуци
- Домашно приготвен хляб
- Колсло (зелева салата)