Необходими продукти:
- Говежди брискет (тънък или дебел разрез) - около 1-2 кг
- Уорчестър сос - 3 супени лъжици
- Барбекю сос - 1 чаша (или повече, според вкуса)
Съставки за овкусяване:
- 2 чаени лъжици сушена мащерка
- 2 чаени лъжици пушен пипер
- 2 чаени лъжици прясно смлян черен пипер
- 1½ чаена лъжица кошерна сол
- 1½ чаена лъжица луков прах
- 1½ чаена лъжица чеснов прах
- ½ чаена лъжица кайенски пипер (по желание за пикантност)
- 1 чаена лъжица смлян кимион
Кога да се овкуси:
- Брикетът трябва да се овкуси непосредствено преди печене.
- Ако искате по-наситен вкус, можете да втриете подправъчната смес в месото и да го оставите да престои в хладилник за няколко часа или през нощта.
Подготвяне на месото:
-
Подрязване на слоя мазнина:
Използвайте остър нож, за да премахнете излишния слой мазнина, оставяйки около 0.5 см. Малкото мазнина ще запази влагата и ще придаде дълбочина на вкуса. -
Овкусяване:
Смесете съставките за подправката в малка купа. Втрийте сместа в месото, като покриете равномерно и двете страни.
Как да се изпече:
- Загрейте фурната на 300°F (150°C).
- Поставете брискета в тава за печене, покрита с алуминиево фолио.
-
Добавяне на течности:
Залейте месото с Уорчестър соса и разстелете соса за барбекю с шпатула или нож. -
Покриване:
Покрийте тавата плътно с алуминиево фолио, за да се запази влагата. -
Печене:
- Печете брискета в продължение на 2 часа.
- Обърнете месото, заменете фолиото и продължете да печете още 1½ до 2 часа, докато стане достатъчно крехко за рязане.
-
Рязане:
Нарежете месото срещу влакната, за да запазите текстурата му нежна.
С какви гарнитури може да се сервира:
-
Картофено пюре:
- Кремообразно картофено пюре със заквасена сметана или броколи.
-
Зеленчуци:
- Печени зеленчуци на тава или моркови с глазура от бурбон.
-
Царевичен хляб:
- Сладък или мексикански царевичен хляб.
-
Колсло:
- Хрупкава и кисела салата с майонеза.
-
Печен боб:
- Опушен боб на фурна.
-
Салати:
- Пресни салати като аспержова или царевична салата, или класическа картофена салата.
-
Сандвичи:
- Сервирайте телешките гърди върху препечени питки с допълнителен сос, кисели краставички и лук.