Рецепта за Flat Iron стек в тиган

Пазарувай директно от снимката
Flat Iron стек - готов вариант

🥩 Как да приготвим Флат Айрън стек 

Flat Iron стекът е един от най-подценяваните, но изключително вкусни и сочни разфасовки. Лесен за приготвяне, достъпен като цена и невероятно крехък, когато се маринова и сготви правилно.


Какво да очаквате от тази рецепта

Ще намерите пълната рецепта стъпка по стъпка по-долу, но ето накратко какво включва процесът:

  1. Мариновайте месото в затваряща се плик-чанта и го оставете в хладилник за 2–3 часа.

  2. Запечете стекa от двете страни в горещ тиган до желаната степен на готовност.

  3. Оставете да почине няколко минути преди сервиране – това запазва соковете вътре.


Необходими съставки (за 6 порции)

  • 3 стека Flat Iron (около 900 г)

  • 2 ½ с.л. зехтин

  • 2 скилидки чесън (накълцани)

  • 1 ч.л. прясно нарязан магданоз

  • ¼ ч.л. прясно нарязан розмарин

  • ½ ч.л. прясно нарязан див лук (или зелен лук)

  • ¼ ч.ч. червено сухо вино (напр. Каберне Совиньон)

  • ½ ч.л. сол

  • ¾ ч.л. черен пипер

  • ¼ ч.л. суха горчица на прах

Flat Iron стек - подправки и мариноване

Инструкции за приготвяне

1. Мариновайте месото
  • Смесете всички съставки за маринатата в купа.

  • Поставете стековете в затварящата се торбичка и залейте с маринатата.

  • Изстискайте въздуха и затворете.

  • Оставете в хладилника за 2 до 3 часа.

Flat Iron стек - мариноване в плик
2. Изпечете стековете
  • Загрейте незалепващ тиган на силна температура.

  • Извадете стекa от плика и изхвърлете маринатата.

  • Поставете месото в горещия тиган и печете по 3–4 минути от всяка страна за medium rare (сочен в средата).
    📌 Температура в центъра: 54°C за medium rare.

Flat Iron стек - готвене на стека в тиган
3. Почивка и сервиране
  • Преместете стекa върху дъска за рязане.

  • Оставете да почине около 5 минути, за да се запазят соковете.

  • Нарежете напречно на влакната и сервирайте.


С какво да поднесете Flat Iron стек?

Перфектният стек заслужава перфектна гарнитура! Ето няколко идеи:

  • 🥗 Класическа салата Iceberg със синьо сирене

  • 🍠 Печени сладки картофи

  • 🥬 Брюкселско зеле, задушено в тиган

Вино: Flat Iron стек се съчетава идеално с богати, плодови червени вина като Каберне Совиньон или Малбек.


Полезни съвети

  • Не натискайте месото с вилица или шпатула по време на печене – така изтичат соковете.

  • Обръщайте само веднъж.

  • Използвайте термометър за месо – това е най-точният начин за идеална готовност.

  • Нарежете срещу влакната, за да е по-крехко и лесно за дъвчене.

 

Телешки Флат Айрън Стек от Блек Ангъс, Flat Iron steak

12.99 лв
Разфасовка от малко/голямо теле
 
12.99 лв
 

Детайли за Флат Айрън стека

Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чантаТранспортиране при -1 до +4 °CПремиум стек за барбекю
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган