🥩 Как да приготвим Флат Айрън стек
Flat Iron стекът е един от най-подценяваните, но изключително вкусни и сочни разфасовки. Лесен за приготвяне, достъпен като цена и невероятно крехък, когато се маринова и сготви правилно.
Какво да очаквате от тази рецепта
Ще намерите пълната рецепта стъпка по стъпка по-долу, но ето накратко какво включва процесът:
-
Мариновайте месото в затваряща се плик-чанта и го оставете в хладилник за 2–3 часа.
-
Запечете стекa от двете страни в горещ тиган до желаната степен на готовност.
-
Оставете да почине няколко минути преди сервиране – това запазва соковете вътре.
Необходими съставки (за 6 порции)
-
3 стека Flat Iron (около 900 г)
-
2 ½ с.л. зехтин
-
2 скилидки чесън (накълцани)
-
1 ч.л. прясно нарязан магданоз
-
¼ ч.л. прясно нарязан розмарин
-
½ ч.л. прясно нарязан див лук (или зелен лук)
-
¼ ч.ч. червено сухо вино (напр. Каберне Совиньон)
-
½ ч.л. сол
-
¾ ч.л. черен пипер
-
¼ ч.л. суха горчица на прах

Инструкции за приготвяне
1. Мариновайте месото
-
Смесете всички съставки за маринатата в купа.
-
Поставете стековете в затварящата се торбичка и залейте с маринатата.
-
Изстискайте въздуха и затворете.
-
Оставете в хладилника за 2 до 3 часа.

2. Изпечете стековете
-
Загрейте незалепващ тиган на силна температура.
-
Извадете стекa от плика и изхвърлете маринатата.
-
Поставете месото в горещия тиган и печете по 3–4 минути от всяка страна за medium rare (сочен в средата).
📌 Температура в центъра: 54°C за medium rare.

3. Почивка и сервиране
-
Преместете стекa върху дъска за рязане.
-
Оставете да почине около 5 минути, за да се запазят соковете.
-
Нарежете напречно на влакната и сервирайте.
С какво да поднесете Flat Iron стек?
Перфектният стек заслужава перфектна гарнитура! Ето няколко идеи:
-
🥗 Класическа салата Iceberg със синьо сирене
-
🍠 Печени сладки картофи
-
🥬 Брюкселско зеле, задушено в тиган
Вино: Flat Iron стек се съчетава идеално с богати, плодови червени вина като Каберне Совиньон или Малбек.
Полезни съвети
-
Не натискайте месото с вилица или шпатула по време на печене – така изтичат соковете.
-
Обръщайте само веднъж.
-
Използвайте термометър за месо – това е най-точният начин за идеална готовност.
-
Нарежете срещу влакната, за да е по-крехко и лесно за дъвчене.