Сочно и икономично: Как да приготвим Ranch стек с ароматно масло
Ако търсите бюджетна, но богата на вкус алтернатива на класическите телешки стекове, ранч стекът (ranch steak) е отличен избор. С правилна марината и бързо изпичане на тиган се превръща в крехко и сочно удоволствие, което спокойно може да се съревновава с по-скъпи разфасовки. А в комбинация с масло, този стек е направо неустоим.
Какво е ранч стек?
Ranch steak произхожда от частта „chuck“ – рамото на говедото. Това е познато още като Shoulder Center Steak. Месото има интензивен телешки вкус, подобен на flat iron стек, но с минимално омазняване. Тъй като се намира в активно използван мускул, съдържа съединителна тъкан, което го прави по-жилав, ако не се приготви правилно. Затова:
-
Изисква мариноване
-
Готви се на силен огън за кратко време
-
Не бива да се готви над medium-rare (около 57°C)
Необходими продукти
-
Ranch стекове - 2 броя
-
Марината за стек – зехтин, лимонов сок и билки (пълна рецепта по-долу)
-
Сол и прясно смлян черен пипер
-
Телешка лой
-
Масло – безсолно
Стъпка по стъпка: Как се приготвя ранч стек на тиган
1. Мариновайте месото
Извадете стековете от опаковката. Пригответе маринатата, като смесите:
-
1/4 ч.ч. зехтин
-
2 с.л. лимонов сок
-
1 ч.л. сушен риган
-
1 ч.л. мащерка
-
1 скилидка чесън (пресована)
Залейте месото и мариновайте за 4 до 8 часа в хладилник.

2. Запечатване на тиган
Извадете стековете, подсушете ги добре с кухненска хартия.
Овкусете със сол и пипер от двете страни.
Загрейте чугунен тиган на средно силен огън и добавете малко телешка лой.
Сложете стековете в нагорещения тиган (внимавайте, остатъците от марината ще пукат и пръскат).
Гответе 3–5 минути на страна, обръщайки само веднъж.
Измерете с термометър — търсите 54°C вътрешна температура (за medium-rare).

3. Почивка и сервиране
Преместете стековете върху дъска. Добавете бучка масло и покрийте с фолио.
Оставете да почине 5 минути. След това нарежете перпендикулярно на влакната, на тънки ленти.

С какво да сервирате ранч стек?
Това е универсален стек, който подхожда на класически и опушени гарнитури:
-
Картофи на фурна или опушени картофи
-
Крем спанак в стил стекхаус
-
Опушени макарони със сирене
-
Царевица на кочан
Сосове за ранч стек:
-
Краварско масло (Cowboy Butter)
-
Домашно чимичури
-
Карамелизиран лук
-
Сос от червено вино
Вино:
Комбинира се отлично с леки червени вина, като:
-
Пино Ноар
-
Зинфандел
-
Плодов Малбек