Рецепта за Ranch стек на тиган

Пазарувай директно от снимката
Ranch стек - готов вид

Сочно и икономично: Как да приготвим Ranch стек с ароматно масло

Ако търсите бюджетна, но богата на вкус алтернатива на класическите телешки стекове, ранч стекът (ranch steak) е отличен избор. С правилна марината и бързо изпичане на тиган се превръща в крехко и сочно удоволствие, което спокойно може да се съревновава с по-скъпи разфасовки. А в комбинация с масло, този стек е направо неустоим.


Какво е ранч стек?

Ranch steak произхожда от частта „chuck“ – рамото на говедото. Това е познато още като Shoulder Center Steak. Месото има интензивен телешки вкус, подобен на flat iron стек, но с минимално омазняване. Тъй като се намира в активно използван мускул, съдържа съединителна тъкан, което го прави по-жилав, ако не се приготви правилно. Затова:

  • Изисква мариноване

  • Готви се на силен огън за кратко време

  • Не бива да се готви над medium-rare (около 57°C)


Необходими продукти

  • Ranch стекове - 2 броя

  • Марината за стек – зехтин, лимонов сок и билки (пълна рецепта по-долу)

  • Сол и прясно смлян черен пипер

  • Телешка лой

  • Масло – безсолно


Стъпка по стъпка: Как се приготвя ранч стек на тиган

1. Мариновайте месото

Извадете стековете от опаковката. Пригответе маринатата, като смесите:

  • 1/4 ч.ч. зехтин

  • 2 с.л. лимонов сок

  • 1 ч.л. сушен риган

  • 1 ч.л. мащерка

  • 1 скилидка чесън (пресована)

Залейте месото и мариновайте за 4 до 8 часа в хладилник.

Ranch стек - изкарване от опаковката и мариноване
2. Запечатване на тиган

Извадете стековете, подсушете ги добре с кухненска хартия.
Овкусете със сол и пипер от двете страни.

Загрейте чугунен тиган на средно силен огън и добавете малко телешка лой.
Сложете стековете в нагорещения тиган (внимавайте, остатъците от марината ще пукат и пръскат).
Гответе 3–5 минути на страна, обръщайки само веднъж.
Измерете с термометър — търсите 54°C вътрешна температура (за medium-rare).

Ranch стек - запечатване на тиган
3. Почивка и сервиране

Преместете стековете върху дъска. Добавете бучка масло и покрийте с фолио.
Оставете да почине 5 минути. След това нарежете перпендикулярно на влакната, на тънки ленти.

Ranch стек - поднесен и сервиран

С какво да сервирате ранч стек?

Това е универсален стек, който подхожда на класически и опушени гарнитури:

  • Картофи на фурна или опушени картофи

  • Крем спанак в стил стекхаус

  • Опушени макарони със сирене

  • Царевица на кочан

Сосове за ранч стек:
  • Краварско масло (Cowboy Butter)

  • Домашно чимичури

  • Карамелизиран лук

  • Сос от червено вино

Вино:

Комбинира се отлично с леки червени вина, като:

  • Пино Ноар

  • Зинфандел

  • Плодов Малбек

 

Ранч стек от Блек Ангъс, Ranch steak

19.99 лв
Разфасовка от малко/голямо теле
 
19.99 лв
 

Детайли за Ранч стека

Натурално БЕЗ хормониПрясно телешко месоДоставка с хладилна чантаТранспортиране при -1 до +4 °CПремиум стек за барбекю
Вижте повече информация за продукта

Още рецепти за телешко на фурна, скара, тиган