Тази рецепта е елегантен и лесен начин да приготвите стек с богат аромат, подходящ както за делнична вечеря, така и за специален повод.
Използваме прясно масло с френски естрагон, което придава на месото фин билков вкус.
Необходими продукти
За 4 порции (по 1 стек на човек):
-
4 Стекa „Spider“ (около 200 г)
-
Масло (солено) – за готвене и за приготвяне на естрагоновото масло
-
Естрагон – пресен, френски
-
Сол – едра или „kosher“ сол
-
Черен пипер – прясно смлян
-
Зехтин
Инструкции стъпка по стъпка
1. Пригответе маслото с естрагон
-
Обелете листата на естрагона от стеблата и ги нарежете на ситно.
-
В купа сложете 2 с.л. меко масло и го намачкайте с вилица.
-
Добавете половината от нарязания естрагон и разбъркайте добре.
-
Проверете овкусяването – може да добавите още сол.
-
Оформете маслото на руло върху фолио, увийте и стегнете краищата.
-
Сложете във фризер за 10 минути, за да стегне.
-
Извадете и оваляйте рулото в останалия естрагон, след което приберете в хладилник.
2. Подготовка на стековете
- Извадете месото от хладилника около 30 минути преди готвене, за да достигне стайна температура.
-
Подсушете месото с кухненска хартия.
-
Намажете всяко парче със 1 с.л. масло от двете страни.
-
Овкусете със сол и черен пипер непосредствено преди готвене.
💭 Съвет: Не солете месото предварително – солта ще изтегли влагата от повърхността и ще направи стека влажен и лепкав.
3. Готвене
-
Загрейте олио в голям тиган на средно към висока температура.
-
Поставете стековете и ги гответе по 3 минути от всяка страна.
-
Добавете още 1 с.л. масло в тигана и залейте стековете с мазнината.
-
Махнете от котлона, покрийте леко с фолио и оставете да почине няколко минути.
4. Сервиране
-
Поднесете стековете с резен масло от естрагон отгоре и полейте с мазнината от тигана.
-
Може да гарнирате със сезонна салата, печени картофи или свежа зелена гарнитура.